Американският президент Джо Байдън заяви, че руският държавен глава Владимир

...
Американският президент Джо Байдън заяви, че руският държавен глава Владимир
Коментари Харесай

Байдън смята, че заповедта за ареста на Путин е оправдана

Американският президент Джо Байдън съобщи, че съветският държавен глава Владимир Путин явно е направил военни закононарушения и решението на Международния углавен съд (МНС) да издаде заповед за ареста му е " целесъобразно ".

Съдът в Хага упрекна Путин в осъществяването на военни закононарушения в Украйна - нещо, което съгласно президента Байдън съветският водач " явно " е направил.

Обвиненията се концентрират върху противозаконното депортиране на деца от Украйна в Русия след началото на войната. Москва ги отхвърли и подлага на критика заповедите за арест като " възмутителни ".

" Той явно е направил военни закононарушения. Аз мисля, че това е целесъобразно, само че въпросът е - заповедта не е приета и от нас в интернационален проект, само че мисля, че тя е доста мощна ", сподели Байдън.

Съединените щати не са член на МНС, както и Русия, което значи, че съдът в Хага няма пълномощия в не и не може да арестува обвинени без съдействието на дадена страна.

Решението обаче може да се отрази на Путин по различен метод, като да вземем за пример да не може да пътува в чужбина. Ходът на МНС задължава 123-те държави-членки на съда да арестуват Путин и да го предадат в Хага за правосъден развой, в случай че стъпи на тяхна територия. По същите обвинявания заповед за арест е издадена и против Мария Лвова-Белова, съветският комисар по правата на детето.

Отделно от Вашингтон са стигнали до заключението, че съветските сили са направили военни закононарушения в Украйна и поддържат търсенето на отговорност от причинителите им, съобщи представител на Държавния департамент в изказване.

" Няма подозрение, че Русия прави военни закононарушения и жестокости (в) Украйна, и ние сме безапелационни, че причинителите би трябвало да бъдат подведени под отговорност. Това беше решение, което прокурорът на МНС взе без значение въз основа на обстоятелствата, с които разполагаше ", показва представителят.

В подсилен от Съединени американски щати отчет на откриватели от Йейлския университет от предишния месец се споделя, че Москва е задържала минимум 6000 украински деца в най-малко 43 лагера и други уреди като част от " широкомащабна систематична мрежа ". Русия отхвърля обвиняванията за жестокостите.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че всички решения на съда са " невалидни ", а някогашният съветски президент Дмитрий Медведев съпостави заповедта с тоалетна хартия.

Руските опозиционни деятели приветстваха известието, а украинският президент Володимир Зеленски благодари на Международния углавен съд за решението им да издигнат обвинявания против " държавното зло ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР