Американският президент Джо Байдън ще пътува до Израел в сряда,

...
Американският президент Джо Байдън ще пътува до Израел в сряда,
Коментари Харесай

Джо Байдън ще посети Израел и Йордания, в опит да предотврати ескалация на войната

Американският президент Джо Байдън ще пътува до Израел в сряда, като задачата е да покаже солидарността на Съединени американски щати с най-близкия им съдружник в Близкия изток и да помогне за попречване на разрастването на спора в района.

" Той идва тук в сериозен миг за Израел, за района и за света ", съобщи държавният секретар Антъни Блинкън рано във вторник в Тел Авив. Според него Израел се е съгласил да създаде дружно със Съединени американски щати проект, " който ще разреши филантропичната помощ от страните донори и многостранните организации да доближи до цивилното население в Газа " във допустимо най-кратък период. Безопасна зона за цивилните Лидерите на Съединени американски щати и Израел ще обсъдят и опцията за основаване на безвредни зони за цивилното население. Очаква се Байдън да се срещне с премиера на Израел Бенямин Нетаняху, който го предложения да направи пътуването, преди предстоящите сухопътни интервенции в линията Газа. В обява в X, платформата, известна преди като Twitter, Байдън съобщи, че ще " пътува до Израел, с цел да покаже взаимност против бруталната терористична офанзива на " Хамас ".

" След това ще пътувам до Йордания, с цел да се оправя с тежките филантропични потребности, да се срещна с водачи и да заявя ясно, че " Хамас " не поддържа правото на палестинците на самоопределяне ", споделя Байдън в обявата си в X.
Още по тематиката Реклама
Хуманитарната договорка е значим сигнал към арабските страни, които предизвестиха за отношението към палестинските цивилни, защото Байдън се стреми да предотврати по-нататъшното разгръщане на рецесията. В Йордания Байдън ще беседва с крал Абдула II, египетския президент Абдел Фатах Ел-Сиси и президента на Палестинската автономност Махмуд Абас, съобщи пред кореспонденти в понеделник вечерта представителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби. Подготовка на сухопътна интервенция Израел съобщи, че приготвя за сухопътна интервенция в Газа, с цел да " унищожи " " Хамас ", откакто групировката, оповестена от Съединени американски щати и Европейски Съюз за терористична организация, извърши нахлуване на 7 октомври, при което бяха убити 1300 души и отвлечени към 200. Това е най-смъртоносното нахлуване против еврейската страна от десетилетия. Израел блокира Газа и нанесе поредност от въздушни удари.

Официални представители на Съединени американски щати са загрижени за филантропичните последствия от войната и работят за свеждане до най-малко на въздействието върху цивилното население. Вниманието е ориентирано и върху ориста на десетките заложници и към 500 американски жители в Газа, отбелязва Bloomberg.

В неделя в изявление за предаването " 60 минути " на CBS Байдън предизвести против дълготрайната израелска окупация на линията Газа. В дълготраен проект територията би трябвало да се ръководи от " палестинска власт ", сподели той. Президентът също по този начин акцентира убеждението си, че Израел ще работи съгласно разпоредбите на войната и че почтените цивилни жители ще имат достъп до медикаменти, храна и вода.

В понеделник обаче Иран, главният покровител на палестинската войнствена формация " Хамас ", съобщи, че разширението на войната става все по-неизбежно. " Времето за политически решения изтича, а възможното разширение на войната на други фронтове наближава неизбежния стадий ", написа иранският външен министър Хосейн Амирабдолахиан в X.
Реклама
Визитата на Байдън в Йордания дава опция да се отговори на опасенията, изразени от арабския свят, с различен непосредствен съдружник на Съединени американски щати. Миналата седмица Байдън и крал Абдула II разговаряха за рецесията, с цел да обсъдят методите за попречване на ескалацията на спора и отбраната на цивилното население.

Пътуването на Байдън до Израел ще бъде второто му посещаване в дейна военна зона в качеството му на президент след визитата му в Киев по-рано тази година, с цел да изрази поддръжката си за Украйна, която се пробва да отблъсне съветската инвазия. Извънредна европейска среща EС също е угрижен за спора в Израел, като във вторник вечерта Европейският съвет ще заседава изключително онлайн. Очакванията са да бъдат набелязани краткосрочни и средносрочни решения, отбелязва ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел в поканата си до водачите на страните от Европейски Съюз. Изключително значимо е да се дефинира общоевропейска позиция за събитията, съгласно европейските контракти и полезности, с цел да се начертае ясна посока за деяние поради комплицираната конюнктура, декларира Мишел.

Според предварителния дневен ред ще се разиска обезпечаването на филантропична помощ и използването на филантропичното право. Както и какви са вероятните последствия във връзка с сигурността на европейските жители и опасността от допустима миграционна вълна.
Отказ за ЗеленскиУкраинският президент Володимир Зеленски изиска да направи посещаване за взаимност след нападението на " Хамас " против Израел, само че му беше отговорено, че " моментът не е подобаващ ", оповестяват медии в Израел. След нападението Зеленски изрично отбрани Израел, като съобщи, че страната има неоспоримо право да се пази от нападенията на палестинските терористи. " Терорът постоянно е закононарушение, освен против една страна или съответни жертви, само че и против човечеството като цяло ", сподели той. Израел неведнъж е изразявал поддръжка за Украйна, откакто съветските сили нахлуха в страната през февруари предходната година, само че се въздържа да предложи военна помощ, което провокира дипломатическо напрежение сред Киев и Йерусалим.Израел се колебае дали да не провокира враждебността на Москва, която има мощно военно наличие в Сирия, отбелязва Times of Israel.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР