Американският президент Джо Байдън съобщи, че е обезпокоен от ситуацията

...
Американският президент Джо Байдън съобщи, че е обезпокоен от ситуацията
Коментари Харесай

САЩ са обезпокоени от ситуацията в Беларус

Американският президент Джо Байдън заяви, че е смутен от обстановката в Беларус, съобщи Ройтерс.

Смятаме, че този въпрос провокира огромно безпокойствие. Съобщихме за това на Русия, казахме и на Беларус, съобщи Байдън в петък вечер пред публицисти. Смятаме, че това е проблем, добави той.

Европейски Съюз упрекна Беларус, че е провел " хибридна офанзива " против блока, като е превозил хиляди мигранти, главно от Близкия изток, и ги е подтикнал да се опитат нелегално да прекосят полската граница.

Междувременно Беларус разгласи, че е подготвен да сътрудничи с Европейски Съюз за обезпечаването набезопасността на общите границите. Това съобщи непрекъснатият представител на Беларус в Организация на обединените нации Валентин Рибаков, представен от ТАСС.

Ефективната отбрана на границите може да бъде обезпечена единствено при съдействие на заинтригуваните страни, уточни дипломатът.

По думите му Беларус " е подготвен за такова съдействие, в това число и с Европейски Съюз за обезпечаването на сигурността на общата граница, както и за градивна работа по резолюциите на Общото заседание на Организация на обединените нации ".

Чакаме момента, когато западните страни ще проявят " здрав прагматизъм ", сподели Рибаков.

Беларус е върнал към 2000 мигранти в родните им страни в опит да приключи незаконната миграция, сподели външният министър на страната Владимир Макей, представен от съветски и беларуски медии.

По думите му 30 беларуски туристически компании " безусловно преди месец " са били лишени от правото да транспортират чужденци до страната. Той не посочи какви нарушавания са били открити в активността на тези компании.

" На границата задържахме към 700 извършители, а към 2000 жители, пристигнали в Беларус от други страни и нямащи завършени документи по съответния метод, върнахме назад ", сподели министърът. Той означи, че връщането на всяко от тези лица е било обвързвано с финансови разноски.

По думите на Макей през територията на Беларус са пробват да влязат в Европейския съюз жители на страни, които преди този момент са били разрушени с присъединяване на същия Европейски Съюз и неговите съдружници.

Първият посланик на Беларус окачестви като цялостна небивалица изказванията, че неговата страна провежда целеустремен поток на мигранти към Полша, Латвия и Литва.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР