Американският президент Джо Байдън пристигна в Европа за две ключови

...
Американският президент Джо Байдън пристигна в Европа за две ключови
Коментари Харесай

Байдън пристигна в Европа без желания климатичен триумф в Конгреса

Американският президент Джо Байдън дойде в Европа за две основни интернационалните срещи. Президентът обаче кацна без актива, на който най-вече се надяваше - климатичен пакет за 2.75 трлн. $, който съдружниците му от демократическата партия трябваше да гласоподават в четвъртък, а не го направиха.

Пътуването на президента към този момент стартира от Ватикана, където той се срещна с папа Франциск. Днес Байдън ще бъде на среща на върха на страните от Г-20 и в Рим ще разиска проектите за световен най-малък корпоративен налог.

" Светът се чуди можем ли да действаме "

Климатичната политика обаче е основна за Байдън още отпреди публично да встъпи в служба. Първото му деяние след избирането бе да съобщи, че Съединените щати се връщат в Парижкото съглашение, от което страната се изтегли по времето на предшественика му Доналд Тръмп. Климатичната тактика, призната по негово време, допуска внезапно - на половина - редуциране на излъчванията до 2030 година и климатична индиферентност до 2050 година, дружно с Европа.

Той очакваше да отиде на COP26 в Шотландия с мандат да окаже напън върху страните, които не са склонни на решителни дейности за преодоляване на климата, да трансформират позицията си. Отлагането на финансовия пакет в личната му страна обаче осуети проекта му и знак за удара, който това нанесе, бяха думите му, сложили под подозрение надеждността на американската администрация:

"По-голямата част от света се чуди дали можем да действаме. "

Байдън организира срещи при закрити порти с демократите, с цел да ги помоли да гласоподават за пакетите и по този начин да покажат, че американската народна власт работи. Лявото крило в демократите обаче, наподобява, е отказало поради процедурни въпроси.

Планът за разноски съдържа извънредно упорит климатичен пакет за 555 милиарда $ за битка с климатичните промени, главно посредством данъчни тласъци за възобновима сила и нискоемисионни източници. Други над 600 милиарда са за обучение и построяването на достъни жилища. Още един пакет за икономическо възобновяване, на стойност 1.75 милиарда, бе привързан с посочените разноски, само че лявото крило в демократите желае двата да бъдат гласувани дружно, с цел да го поддържа, а и уточни неналичието на основни политики като тези за платено майчинство като причина за опозиция.

Климатичният пакет би включвал освен средства в поддръжка на задачата за 2030 година, само че и нови данъчни облекчения за електрически автомобили и ускорение на инсталацията на слънчеви панели в американски домове.

Серия срещи

От френския президент Еманюел Макрон до турския Реджеп Тайип Ердоган - визитата ще стане мотив за някои деликатни срещи.

С Макрон Байдън беседва месец след обявявавето на пакта AUKUS сред Съединени американски щати, Австралия и Англия в Индо-Тихоокеанския район, провалил френска договорка за десетки мииарди евро, освен това - без Париж да бъде известен за хода на новия съюз. Впоследствие двамата президенти разговаряха по телефона в опит да преодолеят разликите, откакто Франция за малко извика посланика си в Съединени американски щати за съвещания.

Американският държавен глава избра спогодителен звук, като дефинира дейностите на личното си държавно управление като " непохватни " на срещата си с Маркон. Обясни, че бил останал с усещането, че Париж бил осведомен за договорката и считал Франция за " извънредно скъп сътрудник " и " мощ сама по себе си ".

С Ердоган програмата за изтребителите F-35, от която Турция бе изключена поради покупката на противоракетни комплекси, ще е преобладаваща в дневния ред, в случай че срещата въобще се състои. Седмица преди нея Ердоган рискуваше да получи отвод, откакто разгласи, че е наредил американският дипломат да бъде разгласен за " личност нон грата ", и отстъпи едвам в последния миг. И без този спор обаче сред Вашингтон и Анкара щеше да има мтого нерешени въпроси: турската интервенция в Сирия, връзките сред Турция и Русия, обстановката в Източното Средиземноморие и доста други.

Освен с папа Франциск, друга среща на Байдън на Апенинския полуостров е с италианския министър председател Марио Драги. В дневния ред на двамата са климатът, опазването на здравето, положението на световната стопанска система и настоящите интернационалните рецесии. Папата получи от Байдън специфична монета; президентът го назова " най-значимият боец за мир, който съм срещал ".

Икономическите цели на Съединени американски щати

Освен Байдън, в Европа е и финансовият министър Джанет Йелън. Тя е на ще употребява третото си пътешестване до Европа в опит да прокара световни стопански цели на Белия дом като корпоративния налог, климатичното финансиране и напъните за преодоляване на нови пандемии, дружно с механизмите за реакция при нов срив в снабдителните вериги.

Така Съединени американски щати ще работят за дневния си ред на два фронта. Йелън, някогашен ръкодител на Федералния запас на Съединени американски щати, ще има и междинна спирка сред Рим и Глазгоу - Ирландия, където ще благодари на страната, че въпреки всичко поддържа световния налог макар особената си политика по впъроса.

Според дипломатически източник на " Ройтерс " обаче Йелън може да се сблъска с компликации в напъните си да убеди Г-20, че е нужно да се построи нов интернационален конгрес за съгласуваност при пандемии и нов механизъм за финансиране на реакцият при рецесии. Има страни в блока, които не са подготвени да одобряват изцяло концепцията посред куп въпроси в дневния ред и на двете интернационалните срещи, от климата до имунизациите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР