Американският президент Джо Байдън пристигна тази вечер в Брюксел -

...
Американският президент Джо Байдън пристигна тази вечер в Брюксел -
Коментари Харесай

Байдън пристигна в Брюксел за срещата на НАТО, заяви, че Русия е по-слаба, отколкото изглежда

Американският президент Джо Байдън дойде довечера в Брюксел - следващия стадий от европейската му обиколка, съобщи Франс прес.

Утре в белгийската столица той ще взе участие в срещата на върха на НАТО, а във вторник - в срещата на високо ниво ЕС-САЩ, преди в сряда в Женева да се срещне с съветския си сътрудник Владимир Путин. Байдън дойде в Брюксел от Англия, където взе участие в годишната среща на върха на Г-7 и бе признат от кралица Елизабет Втора.

Президентът на Съединени американски щати бе посрещнат на военното летище " Мелсбрук " от белгийския министър председател Александър де Кро. След като двамата се ръкуваха и организираха къс диалог, Байдън се качи на една от бронираните лимузини на американското посолство в Брюксел, където ще отседне по време на визитата си в белгийската столица.

Очаква се срещата на върха на НАТО да бележи възобновяване на трансатлантическата връзка, откакто връзките сред Съединените щати и европейските им съдружници се утежниха при предходния американски президент Доналд Тръмп. Работното съвещание е планувано да продължи три часа - от 13 до 16 ч. (от 14 до 17 ч. българско време).

НАТО ще показа преди срещата редица амбициозни начинания, с цел да бъде 30-членната организация поръчител за сигурността до 2030 година и по-късно, разгласи Белият дом в официално съобщение, представено от Ройтерс.

Съюзниците ще договорят осъвременена " Стратегическа идея " , която ще дефинира " метода (на НАТО) към изменящата се стратегическа среда, която включва нападателните политики и дейности на Русия; провокациите, поставяни от Китайската национална република пред нашата групова сигурност, разцвет и ценности; и транснационални закани като тероризма, киберзаплахите и климатичните промени ". Концепцията ще е подготвена, с цел да бъде призната на срещата на върха на Алианса следващата година, сподели Белият дом.

Лидерите от НАТО ще изискат и уверения от Джо Байдън, че след четиригодишно опетняване от предшественика му Доналд Тръмп , в този момент алиансът може да разчита на поддръжката на своя най-могъщ член - Съединените щати, съобщи Ройтерс.

На тазгодишната си среща на върха, която ще е по-скромна заради рестрикциите поради ковид, 30-те съдружници се чака да договорят промени в един многополюсен в епохата след Студената война свят, изправен пред ново предизвикателство с военния напредък на Китай.

Срещата е неповторима опция за възобновяване на трансатлантическите връзки, сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

По случай форума кметството на Брюксел на историческия площад " Гран плас " тази нощ бе осветено в присъщото за алианса синьо , а един от знаците на белгийската столица - бронзовата фигура на пишкащо във шадраван момченце, известно като Манекен пис - е облечен през днешния ден в дрешки с емблемата на НАТО.

На конференция в навечерието на срещата Столтенберг сподели, че водачите от НАТО ще обсъдят стратегическата идея за активността на пакта в идващото десетилетие.

Важна точка в дневния ред ще са връзките с Русия и Китай. Ще бъде прегледан също въпросът за Афганистан, в това число за ръководството на летището в Кабул след изтеглянето на съюзническите сили. Участниците ще одобряват решения за възстановяване на отбранителните качества в космоса и киберсигурността. Столтенберг означи, че НАТО би трябвало да може по-добре да приготвя и съгласува боен отговор на електронни удари, както и да продължи да ползва най-нови технологии.

Участниците в срещата ще прегледат също опциите за в допълнение взаимоотношение с Европейски Съюз в региона на сигурността, ще бъдат признати решения за сливане на силите за механически разработки и научни проучвания в защитата с общо финансиране. Лидерите ще вземат решения за повишение на отбраната на значима инфраструктура и на снабдителните вериги.

Генералният секретар на алианса сподели, че се чакат и решения за възстановяване на политическата съгласуваност сред съдружниците.

Вчера Джо Байдън съобщи, че " автократът Владимир Путин " е прав, че двустранните връзки са в ниска точка, само че загатна, че Русия може би е по-слаба, в сравнение с наподобява , и че Москва е надценила силите си в Близкия изток. Байдън употребява срещата на Г-7 в британския морски курорт Карбис бей, с цел да разгласи, че най-богатите демокрации в света в този момент са изправени пред екзистенциално съревнование с " автократите ", което ще е определящо за 21 век. Срещата на Байдън с Путин на 16 юни в Женева дава обещание конфликт след разногласията на тематика шпионаж, хакерство, интервенция в избори, Украйна, Беларус и човешките права, съобщи Ройтерс.

Байдън, който назова Путин " палач " през март, в този момент показа Русия като поддържаща недопустимо държание на редица фронтове, само че също по този начин уточни личните й " алтернативи " - постсъветският стопански колапс, " прекомерно огромният залък, сложен за преглъщане ", който Русия е " захапала " с намесата си в Сирия, както се изрази той, и проблемите с КОВИД-19.

Запитан за какво Путин, който е висш водач на Русия от оставката на Борис Елцин насам, не се е трансформирал макар дългогодишните западни наказания, Байдън отвърна със смях: " Защото е Владимир Путин ".

" Автократите имат голяма власт и не им се постанова да дават отговор пред обществеността ", разясни Байдън. " Едва ли ще го разубедя.Той желае да продължава по този начин ".

Според него обаче Русия е по-слаба, в сравнение с наподобява.

" Русия има лични алтернативи - оправянето с стопанската система си, оправянето с коронавирус и оправянето освен със Съединени американски щати и Европа, само че явно и с Близкия изток. Русия предприе действия, които ние считаме за противоречащи на интернационалните правила, само че също по този начин захапа някои същински проблеми, които мъчно ще преглътне ", сподели американският президент.

Междувременно съветският президент Владимир Путин съобщи, че чака диалогът му с Джо Байдън да помогне за стопляне на връзките сред Москва и Вашингтон .

Пред публицисти Путин дефинира като демонстрация на професионализъм решението на Байдън да продължи Договора за ограничение на стратегическите настъпателни оръжия.

Очаква се двамата водачи да обсъдят и районните спорове, икономическото съдействие и екологичните проблеми. Това е първа среща на 4 очи от влизането на новия американски президент в Белия дом. Преди това двамата са разговаряли през 2011 година, само че тогава Джо Байдън беше в качеството си на вицепрезидент на Барак Обама.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР