Американският президент Джо Байдън потегли на 5-дневна обиколка в Европа.

...
Американският президент Джо Байдън потегли на 5-дневна обиколка в Европа.
Коментари Харесай

Байдън със знакова обиколка в Европа. Срещи, които дълго ще се помнят

Американският президент Джо Байдън потегли на 5-дневна обиколка в Европа. Тази вечер той идва в Лондон, само че в центъра на визитите е срещата на върха на НАТО, която ще се организира във Вилнюс - единствено на няколкостотин километра от фронтовата линия в Украйна, съобщи Българска национална телевизия. Накрая Байдън ще взе участие в срещата на върха на балтийските страни във Финландия. Там алегорично ще издигне западния байрак в най-новата членка на Алианса. Следващата седмица ще е богата на дипломатически срещи и послания.

-->
Преди да се насочи на 5-дневна обиколка в Европа Джо Байдън избра да почива на плажа наоколо до имението си в щата Делауеър. Тази вечер той идва в Лондон, където ще се срещне с крал Чарлз Трети и ще беседва с премиера Риши Сунак. Очаква се във Вилнюс Байдън да произнесе огромна тирада пред водачите на НАТО и да изиска удвояване на западната поддръжка за Украйна. Във Вилнюс ще бъде и украинският президент Володимир Зеленски, който се чака да изиска ясна декларация, че страната му ще стане член на пакта незабавно след края на съветската инвазия.

    " Съединените щати мощно поддържат политиката на отворени порти, а Вилнюс ще бъде значим миг от пътя към присъединението и нужните промени за реализиране на натовски стандарти в Украйна ", разяснява Джейк Съливан - консултант по националната сигурност на Белия дом.

И въпреки всичко водачите на страните от НАТО ще внимават да не повторят случилото се на срещата на върха в Букурещ през 2008 година

    " В Букурещ ясно споделяме, че НАТО приветства стремежите на Грузия и на Украйна към участие в НАТО и им предлагаме явен път за реализиране на тази цел " - Джордж Буш-младши, 2 април 2008 година в Букурещ.

Но тогава Германия, по това време на ръководството на Ангела Меркел, се опълчи на бързото приемане на Украйна в Алианса. За Финландия форумът във Вилнюс ще бъде първа среща на върха като членка на пакта. След Литва американският президент Джо Байдън ще отпътува точно към Хелзинки за срещата на върха на балтийските страни. Там той ще даде обширна конференция в същата седмица, в която преди 5 години Доналд Тръмп и Владимир Путин се срещнаха за първи път в напълно друга геополитическа обстановка и тогавашният американския президент имаше мек звук към Русия.

Тази линия на Северния полярен кръг е единствената железопътна връзка сред Швеция и Финландия. Сега финландски строителни компании работят по нови планове, които да свържат атлантическото крайбрежие на НАТО в Норвегия до новата граница на пакта с Русия.

Все още не е ясно дали Турция ще вдигне блокадата за присъединение на Швеция към НАТО. Турски и шведски представители ще проведат нов кръг от договаряния в Брюксел, директно преди срещата на върха във Вилнюс.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР