Американският посланик в България - Херо Мустафа Вчера в интервю

...
Американският посланик в България - Херо Мустафа Вчера в интервю
Коментари Харесай

Цялото интервю на посланик Херо Мустафа: За корупцията и любовта си към България

Американският дипломат в България - Херо Мустафа
Вчера в изявление за предаването „ 120 минути “ по посланикът на Съединени американски щати в България Херо Мустафа направи обзор на мандата си. Това, което най-много се запомни от изявлението, е че два пъти тя повтори, че е допустимо още в границите на този парламент, при добра политическа воля да се гласоподават законите за прокуратурата и срещу корупцията.

ДЕБТАТИ.БГ разгласява цялото изявление:
Преди три години, когато организирахме първото си изявление, а и първото за Вас на българска земя, вие започнахте да ми отговаряте на български. Как сте с българския в края на мандата?
(На български език) Не съм доста напред с българския език, само че мисля, че в този момент знам повече за българската просвета и обичаи и за българския дух. Това е доста значимо за мен и за фамилията ми. За повече от три години в България станахме другари с доста българи, които постоянно ще нося в сърцето си.
Херо (англ. ез. Hero) значи воин на латински, на гръцки, на кюрдски и на британски. Как се чувствахте измежду българските герои – положителни или неприятни?
Беше чест и привилегия, протичаща се един път в живота, да послужвам в България. Запознах се с толкоз доста герои в този мандат. От членове на гражданското общество, които не престават да се застъпват за правата на другите, през работещите в лечебните заведения, доктори, сестри, създали толкоз доста за спасяването на животи по време на пандемията, през учители, които оформят характерите на децата ни, в това число и на моите две дъщери, до военнослужещите мъже и дами, които пазят всички нас в България. Имам шанс, че в работата си се срещам с толкоз разнообразни хора и измежду тях има толкоз доста герои.
Говорейки за положително и зло, смятате ли, че всички положителни хора тук – тези българи, които работят, заплащат налозите си, грижат се за фамилиите и околните си схващат действителностите в българската политика сега? Вие персонално, разбрахте ли действителностите в българската политика?
Определено имаше доста политически изненади, освен в България, само че и в моята страна през последните няколко години. Мисля че изненадите са неразделна част от политиката. Не считам, че би трябвало да сме учудени, че има изненади. Според мен, би трябвало да се концентрираме върху това по какъв начин реагираме. Често първата мисъл е – „ отхвърлям се, идва ми допълнително “. Попитахте за средностатистическия, работливия българин, бих споделила – не се отхвърляйте. Политиката, демокрацията в никакъв случай не е права линия. Тя е комплицирана, от време на време може да бъде обезсърчаваща, изключително в случай че си имал четири пъти избори. Но тя е развой, вие имате глас и би трябвало да останете ангажирани в този развой. Това е единственият метод, по който може да видите усъвършенстване. Именно хората би трябвало да търсят отговорност от водачите си. Бих споделила – останете ангажирани.

Но има и друго – даже в тази политическа неустановеност е имало доста положително. Започнахте въпроса си с положително и зло. Случиха се доста положителни неща. Това е решаваща година за България. Престои ви, уповавам се, влизане в Шенген, в еврозоната. Както споменахте тази година означаваме 120 годишнина от двустранните ни връзки и те в никакъв случай не са били по-крепки – имаме мощни културни връзки, междучовешки връзки, бизнес връзки. Да, има политическа неустановеност, само че е хубаво да се концентрираме върху позитивното.
В началото на мандата Ви като дипломат годишният отчет на държавния департамент разказа България като страна с ендемична корупция. Как бихте я описали в края на мандата си?
Корупцията остава сериозен проблем. Бих споделила, че най-хубавата отбрана против корупцията е мощна правосъдна власт. по тази причина е от голямо значение, и го споделям като другар, като сътрудник – правосъдната промяна. имате в Народното събрание и сега законодателни текстове, които се изискват от Европейския фонд за възобновяване и резистентност да вземем за пример. Част от тези текстове са законопроекти още от 2009г. Има закнопроекти, специалисти, които са ги преглеждали, даже Европейската комисия и Венецианската комисия са давали насоки по какъв начин да бъде реформирана основната прокуратура. бих споделила, че за мен е време тези правосъдни промени, тези законодателни текстове освен да бъдат утвърдени, само че и да бъдат приложени в целокупност, а освен изборно. Казвам го Светослав (бел.ред. Светослав Иванов, водещ на „ 120 минути “), вие имате щерка, която ще навърши 10 години, в случай че не за Вас, би трябвало да се направи за нея. Това са значими промени, нужни, с цел да се преодолее тази корупция. Знам, че е доста значима тематика за българските жители.
Абсолютно само че цялата тази неустойчивост, липса на държавно управление може би основава условия да не се извърши тъкмо тази промяна. Така може би биха споделили някои в този момент в България, че е комплицирано, не е ясно кой ще извърши всички тези промени.
Научила съм – в случай че има политическа воля, има и способи. Ако тя липсва – ще получавате оправдания, спънки. Бих споделила, че даже този парламент има опцията да одобри тези наказателни текстове, част от които се разискват от 2009г. насам. Кога настава моментът да продължиш напред?
Един въпрос по отношение на България и войната в Украйна? Знаете тезата, повтаряна неведнъж предходната година, че България е страната в Европейски Съюз с най-силно съветско въздействие. Това пресилено ли е или е разумно съгласно Вас?
Знам че България има дългогодишна история с Русия, особено възприятие към Русия. Използвайки думата въздействие в този подтекст, той значи отрицателна власт, упражнявана директно или непряко. Има доста българи, които биха споделили, че има сходно отрицателно съветско въздействие освен в енергийния браншове, само че и върху подправени вести, дезинформация, търговски покупко-продажби. Това въздействие попречва България да бъде самостоятелна, да оползотвори целия си стопански капацитет и да се възползва от правото си на суверенитет.
Имаше ли моменти преди началото на войната в Украйна, в които България беше притеснително близка с Русия?
Бих загатнала, в случай че мога малко да трансформира въпроса, освен съгласно Съединени американски щати, само че и съгласно доста, в това число българи. Примерът с енергийния бранш – България разчиташе 100% на Русия за нуклеарно гориво, съвсем 100% за съветски газ. Трябва да кажа, даже в случай че погледнете решението на Русия от април предходната година едностранно да ви спре газа, това беше решение на Русия, не на България. Русия употребява силата като политическо оръжие. Въпреки това считам, че България е постигнала доста във връзка с независимостта и разнообразието на източници на сила. Фактът, че сте нараснали потенциала в Александруполис, най-сетне е подготвен и интеркнекторът сред България и Гърция – този златен газопровод, диверцифицирали сте нуклеарното си гориво и мисля че това е голямо достижение, добра вест, произтекла от тази извънредно неприятна обстановка.
Санкциите против Русия работят ли? В българския случай имаме повече импорт на петрол, поради съветската нефтена рафинерия в България, както и бъдещи доставки на газ през Турция.
Бих споделила, че имаше доста необятна коалиция от другари, сътрудници, съдружници, обединили се в осъждането на дейностите на Кремъл. И тази проява на единение е страхотна. Това оказва въздействие. Един от образците, които дадохте за наотдавнашното съглашение, за което мисля говорите, сред България и „ Боташ “, в действителност имам вяра, че е доста положително съглашение, тъй като освен диверсифицира трасетата, само че и България в този момент е способна да завърши дълготраен контракт посредством интерконектора Гърция – България и Александруполис, и посредством това ново трасе в Турция с „ Боташ “ с благонадежден снабдител. То ще даде още по-голяма самостоятелност. Вярвам, че българското държавно управление подхваща стъпки в тази тенденция.
Кои са най-големите вреди, съгласно Вас, от хибридната война против България и района? Защото България е обвързвана със своите съседи.
Според мен хибридните войни размиват границите сред войната и мира. Хибридните тактики са да вземем за пример хакерски атаки, дезинформация, стопански напън. Тези тактики вредят нас обществата, разделят ги, сеят подозрения и то освен в България. Навсякъде в района, въобще в целия свят. В този случай Русия употребява тактиката на дезинформация в тази хибридна война. Много се гордея, че виждам толкоз доста български организации, които работят по отношение на създаване на резистентност по отношение на това и то е извънредно значимо. Ние сме сътрудници на тези български организации.
Народно събрание гласоподава изпращането на военна помощ за Украйна, само че описът беше систематизиран и някои партии апелираха решението пред Конституционния съд. Това прави ли България благонадежден съдружник на НАТО?
Да, България е безусловно благонадежден съдружник в НАТО. Не единствено че България изпрати тази военна поддръжка, само че и здравна помощ, генератори. Освен това оказва помощ на бежанците пристигнали тук, хазаин е на бойна група на НАТО в България, заасили ученията и образованието. Гордея се, че сме дружно с вас в този съюз и твърдо имам вяра, че България е благонадежден сътрудник.
Тема, която бяхме почнали с предходния дипломат – господин Рубин. България закупи изтребители Ф-16. В рамките на разногласието сред тогавашното държавно управление и президента. Как се справихте с тази вътрешнополитическа борба? Оказахте ли напън на българското държавно управление да извърши тази покупка?
Не, модернизацията на въоръжените сили е български приоритет и като Ваши сътрудници работим дружно в тази посока. Бих желала да подчертая, че посочихте една покупка – тази на Ф-16, само че е значимо да се означи, че няма осъвременена нито една част сега – нито сухопътните сили, нито във военновъздушните сили, нито военноморските сили. Българските въоръжени сили желаят да се модернизират, нуждаят се от рационализация и няколко поредни български Народното събрание са го подкрепили. Вашата покупка на Ф-16 ще ви разреши да имате оперативно съвместими с НАТО самолети. Също тъй че работим дружно за възобновяване на инфраструктурата и други качества. Знам, че българите се гордеят с армията си и биха желали съвременни и мощни въоръжени сили.
По време на мандата Ви като дипломат бяха глобени български политици и предприемачи по закона „ Магнитски “. Въпреки това политикът към момента е там на първия ред в Народното събрание. Ако „ Магнитски “ беше сигнал, смятате ли, че политическият ни хайлайф го разбра въобще?
Гордеем се с достиженията ни в битката с корупцията. Стоим зад глобите, които наложихме. Те са единствено един прийом от многото старания, по които работим дружно в опит да се борим с корупцията, да укрепим върховенството на закона. Истинската промяна постоянно би трябвало да бъде осъществявана от българи. Ще се върна още веднъж на промените, които са вероятни още в този момент, даже в този парламент – да бъде признат този законопроект и да бъде изпълнена правосъдната промяна. Това може да бъде направено единствено от българи. Знам, че е мъчно да се бориш с корупцията. В България олигарсите имат свръхсилна позиция. Те получават власт от политици, задържат я употребявайки икономическите си качества, след което вършат всичко допустимо, употребяват тези стопански средства, с цел да изчистят имиджа си. Истинската промяна ще се случи само и единствено, когато има промяна и осъществяване и в правосъдния бранш, и в прокуратурата.
Две от трите години, прекарани тук бяха белязани от локални политически разтърсвания. Четири пъти предварителни парламентарни избори, както и некадърност на политическите водачи да приказват по сред си. Какво значи това за българите през днешния ден?
Според мен е значимо да се означи, че България към момента е млада народна власт – едвам от 30 години. И още веднъж, това за което говорите, политическото поляризиране не е единствено в България. И при нас в Съединени американски щати сме очевидци на същото.  В процеса на демокрацията, както споменахте, един от значимите му детайли е да може да се обединиш и да работиш за разрешаване на въпроси. Ние го описваме като да преминеш от другата страна на политическото разделяне. Има времена, в които в действителност би трябвало да се обедините, с цел да се придвижва страната напред, тъй че преминаваш от другата страна на политическото разделяне. Дори, все пак, бих повторила казаното по-рано – значимо е да останете ангажирани. Помнете – имате глас и всякога, в който го упражните работите за възстановяване на демокрацията също както го вършим и ние.
Един персонален въпрос. Дипломатическата Ви кариера се развива. Сигурно Ви следва ново предопределение. Но някой ден, бихте ли се върнали в България?
Абсолютно, както загатнах, приятелите, които имаме тук постоянно ще останат наши другари. Дъщерите ми обожават България, даже не желаят да се местят. Това е място, което постоянно ще бъде близо до сърцата ни и сигурно ще се връщаме на визити, за което нямаме самообладание. Ще отнесем с нас парченце от България. Осиновихме си българска котка, тъй че в действителност това е място, което постоянно ще остане в сърцата ни.
Коя е обичаната Ви българска дума?
Знаех си, че ще ми зададете този въпрос, тъй като постоянно го задавате в края. Любимата ми българска дума е „ вяра “. Но бих желала да ви помоля да прочета нещо на български, тъй като знаех, че ще ме питате това и желаех да мога да обясня, за какво вярата е толкоз значима и за какво е обичаната ми дума.

„ България е красива страна с богата история и упорити и смели хора, които могат да устояват своите полезности и правила. Вярвайте, ще сте на страната на положителното. Във всяка страна има сложни интервали и неустановеност, само че българите са потвърдили, че могат да ги преодоляват и да излизат от тях още по-силни. Убедена съм, че България ще продължи да дава положителни образци за кураж и човечност. Никога не губете вяра. Вярвайте в личните си сили. Бъдете дейни във вашия избор за бъдещето и в никакъв случай не губете вяра. “
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР