Американският милиардер и филантроп Джордж Сорос предава контрола над своята

...
Американският милиардер и филантроп Джордж Сорос предава контрола над своята
Коментари Харесай

Джордж Сорос предава империята си на своя син Александър

Американският милиардер и човеколюбец Джордж Сорос предава контрола над своята империя от фондации, оценена на 25 милиарда $, на сина си Александър Сорос, заяви в. „ Уолстрийт джърнъл “.

Джордж Сорос, роден в Унгария, е ненавиждан от ултраконсерваторите, и е честа цел на антисемитите. Познавайки лицето на комунизма, през 80-те години на предишния век той основава системата от фондации „ Отворено общество “, която влага по целия свят в разнообразни дела – от стопански и правосъдни промени до правата на малцинствата и бежанците, както и в свободното слово.

Всички тези дела целят да създадат страните, изключително от Източна Европа, по-свободни, по-отворени и доближаващи се оптимално до Запада. Това му донесе омразата на всички посткомунистически и проруски кръгове.

Богатството му  е оценено на над 8,5 милиарда $, с което той се подрежда измежду стоте най-богати хора в света. Сумата, която е дарил през 1991 – 2011 година посредством своята фондация „ Отворено общество “, е над 11 милиарда $.
Кой е Джордж Сорос?
Роден е в Унгария през 1930 година Син е на писателя-есперантист Тивадар Шорош. Поради руската окупация на страната Сорос напуща Унгария през 1946 година, след присъединяване в конгрес на есперантисти. Той имигрира във Англия през 1947 и учи философия в London School of Economics. През 1956 година отпътува за Съединени американски щати, с цел да завоюва задоволително пари на Уол Стрийт, както самичък споделя, а след това да може да се посвети на писателска и философска активност.
„ Човекът, който разори Английската банка “
Сорос става прочут в Черната сряда (16 септември 1992), като спекулира против лирата стерлинг. Английската банка е принудена да изтегли валутата си от Европейската парична система, а Сорос печели 1,1 милиарда $. Оттам идва и прякорът му „ индивидът, който разори Английската банка “.

По време на азиатската финансова рецесия, при сходни условия, Махатхир бин Мохамад, тогавашен първи министър, упреква Сорос в нечиста сделка с малайзийската валутна единица – рингджит. С тази валутна нечиста сделка развиването на Малайзия е забавено с две години. Все отново Джордж Сорос признава, че актуалната банкова и финансова система е нездравословна за развиването на по-бедните страни.
Благотворителна активност
Като начало на благотворителната му активност се сочи 1979 година с стратегия за стипендии на африкански студенти в лицей в Южна Африка. Сорос е един от създателите и донорите на Централноевропейския университет в Будапеща. Правил е и дарения за Нов български университет и Американски университет в България.

През 2005 година е превел 30 милиона $ във „ фонд за ромско обучение “, част от „ Десетилетието на ромското включване “. Главен спонсор е на Международен център за проучване на малцинствата и междукултурните взаимоотношения

В България, посредством фондация Отворено общество, той финансира целево редица неправителствени организации като Център за икономическо развиване, Европейски институт, Институт за пазарна стопанска система, Червената къща, Център за обществени практики, Център за демократични тактики.

Сорос е един от първите крупни вложители в българската софтуерна промишленост след рухването на комунизма. С политическа поддръжка през 1998 той инициира основаването на Рила Солюшънс, една от първите частни софтуерни компании в страната, които работят по аутсорсинг планове за чужбина.
Сенчестата партия
Според неоконсерватора Дейвид Хороуиц посредством Институт Отворено общество и мрежата от организации, които той финансира, Сорос освен подкрепя Демократическата партия в Съединени американски щати посредством така наречен Сенчеста партия, само че и с група от хора към него интензивно диктуват дневния ред на партията.

През 2017 година под петиция на уеб страницата на Белия дом над 110 хиляди души желаеха милиардерът Джордж Сорос да бъде разгласен за терорист и да му бъдат конфискувани всички активи.

Сорос е прочут и с дейната си поддръжка за заверка на марихуаната.

Сега деветдесет и две годишният Сорос е решил да съобщи щафетата на 37-годишния си наследник.
Кой е Александър Сорос?
Александър Сорос е роден през 1985 година, наследник на Джордж Сорос и Сюзън Уебър Сорос. Завършва Нюйоркския университет през 2009 година, а през 2018 година приключва докторска степен по история в Калифорнийския университет в Бъркли.

Също като татко си, Александър Сорос се утвърди като човеколюбец с първия си огромен принос към Еврейските фондове за правдивост.

Според профил от 2011 година в The Wall Street Journal, фокусът на Сорос е върху „ прогресивни дела, които може да нямат необятна поддръжка. “ Оттогава той се причислява към борда на шефовете на организации, в това число Global Witness, води акции против екологичните и човешките права, свързани с употребата на естествени ресурси; фондациите „ Отворено общество “, които работят за определяне на отчетност на държавното управление и демократични процеси в интернационален план; и Bend the Arc (която е основана от сливането на Progressive Jewish Alliance и Jewish Funds for Justice през 2012 г.).

Сорос продължава да подарява и за политически дела. През март 2012 година той подари 200 000 $ на Еврейския съвет за обучение и проучвания, организацията, която стои зад „ Великата опасност “ от 2008 година в поддръжка на тогавашния претендент Барак Обама.
Фондация Александър Сорос
През 2012 година Сорос сътвори фондация Александър Сорос, която е отдадена на насърчаването на обществената правдивост и човешките права. Сред първичните дотации на фондацията са Bend the Arc, Националният алианс на домашните служащи, който съставлява правата на 2,5 милиона домашни служащи в Съединени американски щати, и Make the Road New York, който построява силата на латиноамериканските общности и общностите от работническата класа за реализиране на достолепие и правдивост.

Заедно с Фондация Форд и Фондация Отворено общество, Фондация Александър Сорос финансира първото по рода си национално статистическо проучване на домашните служащи.

Александър Сорос е кредитиран като продуцент на няколко кино лентата, в това число Trial by Fire и The Kleptocrats.

През 2014 година Сорос способства с есе за книгата Бог, религия и еднаквост от пепелта: Размисли на деца и внуци на оживели от Холокоста. Текстовете на Сорос се появяват, в „ Гардиън “, „ Политико “, „ Маями Хералд “ и други
По стъпките на татко си
В изявление за „ Уолстрийт джърнъл “, оповестено през днешния ден, Александър споделя, че е „ по-политизиран “ от татко си и че го тревожи концепцията, че някогашният президент републиканец Доналд Тръмп може да бъде избран отново в Белия дом през 2024 година.

„ Бих желал парите да не играят толкоз огромна роля в политиката, само че откакто другата страна го прави, ние също ще продължим да го вършим “, съобщи той за икономическия вестник.

Под неговото управление „ Отворено общество “ се чака да продължи по същия път – поддръжка за демокрациите и за американски политици от левицата, само че също по този начин да се прибавят други дела като правото на аборт и равенството сред половете.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР