Американският концерн United Launch Alliance (ULA) – съвместното предприятие на

...
Американският концерн United Launch Alliance (ULA) – съвместното предприятие на
Коментари Харесай

Blue Origin започва доставките на ракетните двигатели ULA Vulcan, заменящи руските РД-180

Американският тръст United Launch Alliance (ULA) – взаимното дружество на Boeing и Lockheed Martin, подписа контракт с Blue Origin за доставката на ракетните мотори BE-4 за личната си ракета притежател Vulcan Centaur.

Да си напомним, че ракетата притежател Vulcan Centaur бе създадена с цел да размени предходната Atlas V, в първата степен на която се употребява съветският ракетен мотор РД-180. Досега ULA закупуваше РД-180 от съветското дружество Енергомаш. Това събитие може да постави завършек на зависимостта на Съединени американски щати от съветските ракетни мотори. Това се отнася освен за моторите, тъй като поръчките за доставката на астронавти до МКС към този момент си поделят SpaceX и Boeing.



Blue Origin е една от фирмите на най-богатия човек в света Джеф Безос. Двигателят BE-4 се създава от 2011 година за ракетата на Безос New Glenn, проектирана да транспортира товари и хора в околоземна орбита. Двигателите към този момент са подготвени, а първото комерсиално изстрелване на ракетата Blue Origin е планувано да бъде осъществено до 2020 година.

Една от основните особености на BE-4 е тягата от 2400 килонютона на равнище морското ниво. BE-4 се смята за първия мотор с течен О2 и течен метан в качеството на окислител и гориво.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР