Американският икономист Калудия Голдин спечели наградата на Sveriges Riksbank в

...
Американският икономист Калудия Голдин спечели наградата на Sveriges Riksbank в
Коментари Харесай

Изследване за жените в бизнеса спечели Нобел за икономика

Американският икономист Калудия Голдин завоюва премията на Sveriges Riksbank в региона на икономическите науки в памет на Алфред Нобел за работата ѝ върху присъединяване на дамите на пазара на труда.

Приносът на професора по стопанска система от Харвард е “за това, че е съдействала за по-доброто схващане за резултатите на дамите на пазара на труда ”, заяви „ Гардиън “.

Голдин е пионер в региона на стопанската система на половете, като изследва аргументите за разликата в заплащането на мъжете и дамите, която съществува и през днешния ден. Нейният труд се основава на това, че разликите в заплащането на половете не са безусловно свързани с икономическото развиване и че икономическият напредък не постоянно усъвършенства резултатите при дамите на пазара на труда.

Работата върху присъединяване на дамите на пазара на труда печели Нобел за стопанска система

Кралската шведска академия на науките твърди, че “новаторските проучвания ” на Голдин са посочили главните фактори, които вредят на дамите на пазара на труда, и кои бариери пред това може да се наложи да бъдат отстранени.

„ Въпреки модернизацията, икономическия напредък и възходящия дял на заетите дами през ХХ век, за дълъг интервал от време разликата в приходите на дамите и мъжете съвсем не се е задълбочила. Според проучванията на Голдин част от обяснението се крие в това, че решенията, свързани с образованието, които оказват въздействие върху опциите за професионална реализация през целия живот, се вземат в относително ранна възраст. Ако упованията на младите дами са образувани от опита на предходните генерации – да вземем за пример техните майки, които не са се прибирали на работа, до момента в който децата не пораснат – то развиването ще бъде постепенно “, се споделя в известие на Кралската шведска академия на науките.

Исторически видяно, огромна част от разликата в приходите на мъжете и дамите може да се изясни с разликите в образованието и избора на специалност. Но Голдин демонстрира, че по-голямата част от тази разлика в приходите сега е сред мъжете и дамите в една и съща специалност и че тя значително се появява с раждането на първото дете.

Клаудия Голдин става третата жена, която печели Нобелова премия за стопанска система, след Елинор Остром през 2009 година и Естер Дюфло през 2019 година

Това не е една от истинските награди, финансирани от Алфред Нобел, а е основана през 1968 година от централната банка на Швеция.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР