Американският държавен секретар Майк Помпейо нарече нападението срещу саудитски петролни

...
Американският държавен секретар Майк Помпейо нарече нападението срещу саудитски петролни
Коментари Харесай

Помпейо: Атаката срещу саудитските петролни съоръжения е акт на война

Американският държавен секретар Майк Помпейо назова нападението против саудитски петролни уреди " акт на война " от страна на Иран, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Помпейо, който през вчерашния ден дойде в Саудитска Арабия, дефинира като " лъжлив " изказванията на йеменските бунтовници хуси, че те са направили офанзивата.

" Саудитците бяха страната, която беше нападната. Това стана на тяхна земя. То беше акт на война директно против тях ", съобщи той.

" Ние бяхме благословени, че освен това нахлуване не бяха убити американци, само че всякога, когато има сходен акт на война, постоянно съществува заплаха, че това може да стане ", сподели Помпейо, преди да дойде в Саудитска Арабия.

Според него " няма значение " дали хусите настояват, че са направили нападението. " Това беше иранска офанзива ", съобщи той.

По думите му американското разузнаване има " огромна убеденост ", че хусите не имат оръжия като употребяваните при нападението. " Нямаме доказателства, че то е пристигнало от Ирак ", сподели Помпейо.

Малко по-късно президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп, съобщи, че до 48 часа ще заяви повече детайлности за нови, по-сурови американски наказания против Иран, Туитър, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

В изказване пред публицисти в Лос Анджелис Тръмп сподели, че вижданията му за Иран не са се трансформирали, само че отхвърли да заяви детайлности за идващите си стъпки.

Президентът означи, че след нападенията против саудитски петролни съоръжения през уикенда войната би била краен вид и че има и други варианти.

Тръмп съобщи, че не е срещу да се разреши на иранския президент Хасан Рохани и съпровождащата го делегация да посетят Ню Йорк за сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации. " Аз бих ги пуснал ", сподели той, съобщи ДПА. По-рано ирански чиновници споделиха, че не са получили нужните им визи за пътешестване до Ню Йорк.

Дотук се стигна, откакто Саудитска Арабия сподели останки, които съгласно нея са от ирански дронове и крилати ракети, употребявани при въздушната офанзива против саудитските петролни, и сподели, че това са " неоспорими " доказателства за иранската експанзия.

" Имаме доказателства, че офанзивата е била осъществена не откъм Йемен ", сподели представителят на саудитското министерство на защитата Турки ал Малики на конференция в Рияд. " Иран се пробва да фалшифицира обстоятелствата, нападението против обектите на " Арамко " пристигна от север и при поддръжката на Иран. "

Според него при офанзивата са били употребявани 18 безпилотни самолета и 7 високоточни крилати ракети. Срещу рафинерията в Абкаик - най-голямата в света, са били употребявани и дронове, и ракети, а при офанзивата против завода в Хураис - 4 крилати ракети, изстреляни от север в южна посока и от разстояние 700 км. Още три ракети не са достигнали задачата си.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР