Американският държавен секретар Майк Помпео предприе тридневно посещение в Близкия

...
Американският държавен секретар Майк Помпео предприе тридневно посещение в Близкия
Коментари Харесай

Помпео поиска от палестинците да се присъединят към мирните преговори

Американският държавен секретар Майк Помпео предприе тридневно посещаване в Близкия изток, на което той прикани палестинските водачите да се причислят още веднъж към мирния развой.

Новоназначеният държавен секретар получи топъл банкет в Рияд, Тел Авив и Аман, с акцент на диалозите върху иранската интервенция в района, на фона на напрежението, основало се сред Израел и палестинците.

45 палестинци са били убити от израелски оръжия на границата на Газа от началото на митингите там, а повече от 1500 са ранени.

Но Помпео, който се срещна с министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху във военното му седалище, отхвърли да подлага на критика потреблението на смъртоносна мощ, казвайки: " Ние имаме вяра, че израелците имат право да се пазят и изцяло ги поддържаме в това “.

Помпео се срещна с йорданския външен министър Айман Сафади, който сподели, че Йордания има вяра, че израелско-палестинския спор е " главната причина за неустойчивост в района " и че решението за две страни е " единственият път " към мира.

От администрацията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп обявиха, че не е изключено основаването на палестинска страна в някакъв миг от бъдещето, само че акцентира, че това няма да има последици за съдружника Израел.

Решение на Тръмп да признае град Ерусалим за столица на Израел и проектът да се реалокира американското посолство там идващия месец, възмути палестинците, които бойкотираха контактите с високопоставени представители на Съединени американски щати.

Въпреки това Помпео настоя палестинците да се върнат на масата за договаряния.

" В последна сметка ще би трябвало се вземе решение за това по какъв начин би трябвало да се позволи този въпрос ", сподели той. " Вярваме, че израелците и палестинците би трябвало поемат това като политически ангажимент ", добави той. " Настояваме палестинците да се върнат към този политически разговор ”. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР