Американският държавен секретар Антъни Блинкен съобщи, че суданската армия и

...
Американският държавен секретар Антъни Блинкен съобщи, че суданската армия и
Коментари Харесай

Блинкен: Имаме сериозни опасения за участието на руската групировка Вагнер в Судан

Американският държавен секретар Антъни Блинкен заяви, че суданската войска и паравоенните Сили за бърза поддръжка са договорили 72-часово прекъсване на огъня, което влезе в действие в среднощ.

Това е третото помирение, което е обявявано в Судан от началото на конфликтите. Досегашните съглашения за преустановяване на огъня в Судан бяха неведнъж нарушавани. По думите на американския първи посланик примирието е реализирано след 48-часови договаряния.

Най-малко 400 души починаха, а хиляди са ранени при сраженията, които избухнаха на 15 април. При конфликтите са изумени основни инфраструктурни обекти, измежду тях и водоснабдителната мрежа и доста хора са принудени да пият вода от река Нил.

С примирието има вяра, че цивилните ще могат да изоставен столицата Хартум. Продължава евакуацията на задгранични жители. Антъни Блинкен изрази безпокойствие от вероятното наличие в Судан на съветската наемническа формация " Вагнер ".

" Продължаваме да сме ангажирани непосредствено с враждуващите страни и оказваме напън за удължение и разширение на примирието. Имаме доста съществени опасения по отношение на присъединяване на групировката на Пригожин - групировката " Вагнер " - в Судан. Те имат наличие в разнообразни страни в Африка и носят гибел и опустошения със себе си ", съобщи Антъни Блинкен - държавен секретар на Съединени американски щати.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР