Американските власти са много близо до това да наредят изтегляне

...
Американските власти са много близо до това да наредят изтегляне
Коментари Харесай

САЩ са на път да изтеглят "автопилота" на Tesla от пазара

Американските управляващи са доста покрай това да наредят евакуиране от пазара на всички коли на Tesla с прословутия " автопилот " на компанията, написа списание Fortune. Във вторник Националната администрация за пътна сигурност (NHTSA) разгласи, че уголемява дълбочината и обсега на следствието, което към този момент ще обхване 830,000 автомобила от четирите модела на марката. Разследващите подозират, че софтуерът на Tesla е особено програмиран да се изключва секунди преди неминуем конфликт , с цел да може компанията да твърди, че той не е работел сега на удара.
    
      
NHTSA трансферира следствието, което до момента беше на равнище " предварителна оценка ", в идващия стадий - " инженерен разбор ". Следващата стъпка е разпореждане на насилствена сервизна акция за всички наранени коли.

Tesla от години е подложена на критика, че показва под името Autopilot система, която на процедура разчита само на камери и елементарен радар, и не е в положение да дава отговор напълно за ръководството на автомобила във всевъзможни обстановки на пътя. В последните години зачестиха случаите с коли на марката, при които притежателите са разчитали на автопилота. Илон Мъск настоя, че те не може да са по виновност на Tesla, защото асистентът не е работел по време на удара. Сега обаче следствието на NHTSA е открило, че в най-малко 16 обособени случая автопилотът се е изключвал " по-малко от една секунда преди първия конфликт ", евентуално точно с цел да освободи компанията от отговорност.
 

От Tesla постоянно са отбелязвали, че автопилотът им е в действителност единствено асистираща система, и водачът би трябвало от самото начало да носи отговорност за автомобила. В този смисъл обаче названието Autopilot е подвеждащо, настояват критиците на компанията
  
    
До момента регулаторите бяха по-скоро на страната на Tesla, потвърждавайки, че новите технологии оказват помощ да се избавят животи. В мандата на Тръмп, на който Илон Мъск за малко бе консултант, NHTSA даже разгласява проучване в сходен дух, и Tesla постоянно го цитира в рекламните си материали. По-късно обаче проучването бе оттеглено поради нередности при събирането на данните.

 

През 2021 броят на съдбовните пътни произшествия в Съединени американски щати е достигнал най-високото си равнище от 16 години насам, с 42,915 жертви.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР