Американските технологични компании, които получават федерално финансиране, няма да имат

...
Американските технологични компании, които получават федерално финансиране, няма да имат
Коментари Харесай

САЩ забраняват на местни компании да строят фабрики за „модерни технологии“ в Китай за 10 години

Американските софтуерни компании, които получават федерално финансиране, няма да имат право да строят заводи за „ съвременни технологии “ в Китай рамките на 10 години, разкри администрацията на президента  на Съединени американски щати Джо Байдън, съобщи Би Би Си.

Мерките бяха разкрити като част от пална за държавни дотации в размер на 52 милиарда $, ориентиран към създаване на локалната промишленост за чипове.

Новината идва на фона на апелите на редица бизнес групи за по-голяма държавна поддръжка и понижаване на зависимостта от Китай. Те са изправени пред световен дефицит на микрочипове, който забави производството.

„ Ние ще въведем защитните ограничения, с цел да подсигуряваме, че тези, които получават средства от закона CHIPS, не могат да компрометират националната сигурност и  не им е разрешено да употребяват тези пари, с цел да влагат в Китай. Те не могат да създават водещи технологии в Китай.за интервал от 10 години ", разяснява министърът на търговията на Съединени американски щати Джина Раймондо, разяснявайки разпоредбите по така наречен Закон за чиповете и науката на Съединени американски щати.

„ Компаниите, които получават парите, могат единствено да разширят своите към този момент съществуващи заводи в Китай, с цел да обслужват китайския пазар “, добави тя.

Съединени американски щати и Китай водят дълготраен спор за търговията и технологиите.

През август президентът на Съединени американски щати Джо Байдън подписа закон, ангажиращ 280 милиарда $ за високотехнологично произвеждане и научни проучвания, на фона на опасения, че Съединени американски щати губят софтуерното си преимущество против Китай.

Инвестициите включват данъчни облекчения за компании, които построяват фабрики за произвеждане на компютърни чипове в Съединени американски щати.

В момента Съединени американски щати дават отговор за почти 10% от международното произвеждане на чипове спрямо близо 40% през 1990 година

Китайското посолство във Вашингтон се опълчи на законопроекта за полупроводниците, определяйки го като законодателство, напомнящо за „ манталитета на Студената война “.

Някои американски производители на чипове към този момент стартират да усещат резултата от репресиите на Вашингтон върху продажбата на американски технологии на Китай. По-рано този месец на Nvidia и AMD беше казано от американски чиновници да спрат продажбата на чипове с изкуствен интелект в Китай.

Дан Айвс от Wedbush Securities назова рестриктивните мерки тежък удар за Nvidia.

„ Това в действителност е удар против Китай и в действителност ще разпали пламъците  на геополитическото напрежение “, сподели Айвс пред Би Би Си.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР