Американски учени установиха, че вкусът на кафето може да бъде

...
Американски учени установиха, че вкусът на кафето може да бъде
Коментари Харесай

За по-добър вкус на кафето - навлажнявайте зърната преди смилане

Американски учени откриха, че усетът на кафето може да бъде усъвършенстван, в случай че зърната се навлажнят преди смилането, заяви Сайънс алърт.

Така се понижава статичното електричество, което се образува при смилането и предизвиква слепването на фините частици.

" Влагата, без значение дали става въпрос за остатъчна такава в печеното кафе или за външна, добавена по време на смилането, дефинира количеството заряд, който се образува ", изяснява химикът Кристофър Хендън от Орегонския университет.

Хендън, който преди този момент е потвърдил по какъв начин замразяването на зърната на кафето усъвършенства усета, изследва дружно с вулканолога Джошуа Мендес Харпър от Портландския щатски университет кои типове кафе се слепват повече, какви са аргументите за това и по какъв начин това въздейства на приготвянето на напитката.

Учените са сравнили сурови кафета на зърна от магазините, които са изпекли в лаборатория. Те са били с друг генезис, наличие на влага и време, належащо за изпичане. Изследователите измерили статичното електричество във всяка партида след мелене, както и размера на частиците на прясно смляното кафе и аромата на напитката.

При тънко мелене на цели зърна кафе се получава огромно търкане. Това поражда статично електричество - делене на заредени частици, по същия метод, по който праховите частици във вулканичните шлейфове се трият между тях и освобождават заряд, с цел да се получи гръмотевица.

При двукратно мелене по-голямата част от статичното електричество се дължи повече на раздробяването на зърната и по-малко на триенето сред тях.

Що се отнася до типовете кафе, които се слепват повече при мелене, по-сухите и по-тъмни печени зърна, употребявани в опитите на екипа, основават повече електростатични заряди от по-светлите, като съотношението сред заряда и масата е сходно на частиците във вулканичните шлейфове и гръмотевичните облаци.

Сравнявайки зърната, смлени със и без впръскване на спомагателна вода, Харпър и сътрудниците му са открили, че прибавянето на вода преди смилането води до по-дълго време за екстракция на еспресото и до по-силна и ароматна напитка.

Количеството вода, което е належащо да се добави, е към 20 микролитра на грам кафе или към половин милилитър за типично еспресо.

Резултатите от проучването са оповестени в сп. " Материя " (Matter).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР