Американски учени установиха, че вирусът Зика може да убива раковите

...
Американски учени установиха, че вирусът Зика може да убива раковите
Коментари Харесай

Вирусът Зика може да се използва за лечение на тумори на мозъка

Американски учени откриха, че вирусът Зика може да убива раковите кафези в мозък на мишка, без да визира здравите, заяви Medical Daily.

Проучването е оповестено в The Journal of Experimental Medicine.

Треската Зика се предизвиква от едноименен вирус, самата тя минава относително леко, само че е рискова по време на бременност, защото провокира деформации при новородените. Глиобластомът е нападателен недоброкачествен мозъчен израстък и досега няма лекуване за това заболяване.

Оказа се, че една болест може да се трансформира в оръжие в битката против друга.

Учените организират опит върху мишки с мозъчни тумори, като ги разделят на две групи - в туморната тъкан на първата инжектират частици с вируса Зика, а на другата като контрола - солена вода. Две седмици по-късно у мишките от първата група откриват доста понижаване на размера на туморите спрямо втората група и в дълготраен проект оцеляването им също се оказва по-високо.

Авторите на работата допускат, че този способ може да се употребява за лекуване на хора. При лъче- и химиотерапия множеството от туморните кафези умират, само че раковите стволови кафези нормално претърпяват. Вирусът на Зика, в противен случай, нападна стволовите кафези, като оставя останалата част от тъканта незасегната. Това значи, че комбинирането на общоприетите процедури с вирусна терапия може да разреши да се унищожи тумора напълно.

Учените означават, че е значимо да се вкара вируса не в кръвта - тогава имунната система ще му се опълчи и няма да му даде достъп до раковите кафези - а непосредствено в туморната тъкан. Възрастен човек в този случай не се разболява от треската Зика - вирусът визира единствено прогениторните кафези - стволовите кафези, които са " програмирани " да се трансформират в избран вид кафези (такива има в мозъка на плода и новороденото, само че на процедура отсъстват в мозъка на възрастните),

За да потвърдят сигурността на метода, учените направиха в допълнение изследване, употребяващо човешка мозъчна тъкан и демонстрираха, че вирусът не поразява кафези, разнообразни от раковите.Освен това, те могат да вкарат в ДНК на вируса две разновидности, отслабвайки способността му да се опълчва на имунния отговор, като разновидностите не повлияват на способността на вируса да убива раковите кафези, при които нормално предписание антивирусната интензивност е отслабена.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР