Американски специален прокурор разкритикува Федералното бюро за разследване (ФБР) за

...
Американски специален прокурор разкритикува Федералното бюро за разследване (ФБР) за
Коментари Харесай

Доклад: Критики към ФБР заради разследването на връзки на Тръмп с Русия

Американски специфичен прокурор разкритикува Федералното бюро за следствие (ФБР) за метода, по който е разследвало акцията на Доналд Тръмп за президентските избори през 2016 година и хипотетичните му връзки с Русия, съобщи Ройтерс.

В отчет, оповестен през вчерашния ден, Джон Дърам стига до заключението, че ФБР не е разполагало с " действителни доказателства " и е разчитало прекомерно доста на сведения, предоставени от политически противници на Тръмп.

През 2016 година милиардерът си обезпечи номинацията на Републиканската партия, след което победи на президентските избори демократката Хилари Клинтън. След това против Тръмп бяха отправени обвинявания, че Русия е помогнала за неговия триумф, и той стана обект на следствие за хипотетичен скришен сговор с Москва.

Докладът бележи края на четиригодишно изследване, което Дърам стартира през май 2019 година, когато тогавашният основен прокурор на Съединени американски щати Уилям Бар му повери задачата да направи инспекция за евентуални неточности от страна на ФБР при следствието " Ураган от пресечен огън " за евентуални контакти сред предизборния щаб на републиканеца и Русия. Впоследствие следствието " Ураган от пресечен огън " бе поето от специфичния прокурор Робърт Мълър, който през март 2019 година стигна до извода, че няма доказателства за незаконен скрит план сред акцията на Тръмп и Москва, напомня Ройтерс.

В своя отчет, разпростиращ се на 306 страници, Дърам заключава, че американското разузнаване и правоприлагащи органи не са разполагали с никакви " действителни доказателства " за скрито съдействие сред предизборния щаб на републиканеца и Русия.

Прокурорът деец упреква също по този начин ФБР, че се е отнесло по друг метод спрямо други политически деликатни следствия, в това число няколко, ориентирани против Хилари Клинтън. Клинтън и други чиновници да вземем за пример са били предизвести, че са вероятни цели на задгранични интервенция, а Тръмп - не, преди бюрото да стартира да проверява четирима представители на акцията му.

" (Министерството на правосъдието) и ФБР не съумяха да бъдат на висотата на значимата си задача да се придържат прецизно към закона по отношение на избрани събития и действия, разказани в този отчет ", написа Дърам. Той регистрира, че високопоставени чиновници на бюрото са посочили " сериозна липса на аналитична сдържаност към информацията, която са получили, изключително от политически обвързани физически и юридически лица. "

В отговор на отчета ФБР сподели, че още преди известно време към този момент е внесло десетки корекции в своята работа.
Тръмп от своя страна изрази удовлетворение от заключенията на Дърам.

Тръмп, който има редица проблеми с правораздаването, евентуално ще употребява отчета като политически коз по време на акцията си за президентските избори в Съединени американски щати следващата година. Той се надяваше Дърам да разгласява своите изводи още преди последните избори през ноември 2020 година, на които бе надвит от демократа Джо Байдън, с цел да натрупа политически точки против противника си.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР