Американски кардиолози твърдят, че дори кратките изблици на ярост могат

...
Американски кардиолози твърдят, че дори кратките изблици на ярост могат
Коментари Харесай

Внимавайте с избухванията, увреждат еластичността на кръвоносните съдове и ги стесняват

Американски кардиолози настояват, че даже късите прояви на гняв могат да доведат до съществени здравословни проблеми. Лекарите описаха за изследване, по време на което специалистите са изследвали данни от 280 здрави възрастни. Те бяха разграничени на четири групи и помолени да си спомнят обстановки, които ги ядосват, натъжават или тревожат. Четвъртата контролна група беше помолена просто да брои на всеослушание от едно до 100 в продължение на осем минути и да остане във допустимо най-неутрално прочувствено положение. Преди и по-късно на участниците в опита е измерено кръвното им налягане и са им взети кръвни проучвания.

Резултатите демонстрират, че способността на кръвоносните съдове да се уголемяват е по-малка в гневната група спрямо контролната група. Не са следени такива промени в съдовата разтегливост в „ тъжните “ и „ тревожните “ групи. Лекарите припомниха, че негативният резултат върху еластичността на кръвоносните съдове може да докара до атеросклероза или отлагането на холестеролни плаки в съдовете, което от своя страна предизвика инфаркти, инсулти, бъбречни и сърдечни болести.

По-рано съветската кардиоложка Ксения Ерусланова предизвести за риска от инсулт заради пропускане на закуска. Според специалистката, в случай че човек няма време да се нахрани заран, тъй като е просрочен или е ангажиран с нещо, то организмът му създава кортизол, който е хормон на напрежението.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР