Американски хирурзи успешно трансплантираха за първи път генетично модифицирано сърце

...
Американски хирурзи успешно трансплантираха за първи път генетично модифицирано сърце
Коментари Харесай

Трансплантираха за първи път сърце от прасе на човек

Американски хирурзи сполучливо трансплантираха за първи път генетично модифицирано сърце от прасе на човек, предадоха международните осведомителни организации.

Пациентът е мъж на 57 години с тежко сърдечно заболяване, водещо до летален излаз. Интервенцията, считана за пробна, е направена в университетската болница в Балтимор, щата Мериленд.

" Тази трансплантация на органи за първи път сподели, че генетично модифицирано животинско сърце може да действа като човешко, без да бъде неотложно отхвърлено ", написа в известие, публикувано от лечебното заведение.

Дейвид Бенет се усеща добре три дни след интервенцията. Той ще бъде следен в идващите няколко седмици. Мъжът е бил отритнат като несъответствуващ за нормалната сърдечна трансплантация във водещи клиники.

" Или щях да умра, или да се подложа на тази трансплантация. Искам да пребивавам. Знам, че това е изстрел в тъмното, само че е последният ми избор ", съобщи пациентът ден преди интервенцията. Синът му описа пред Асошиейтед прес, че татко му е бил изцяло наясно, че това е единствената опция да оцелее.

Около 110 хиляди американци сега чакат трансплантация на орган, а над 6 хиляди пациенти умират годишно, преди да го получат, сочат формалните данни. Миналата година в Съединени американски щати са направени над 3800 присаждания на сърце.

Специалистите прецизират, че има голям дефицит на човешки органи, дарени за трансплантации, което принуди учените да се пробват да търсят благоприятни условия по какъв начин да употребяват скотски.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР