Американски град беше поставен под карантина заради появата там на

...
Американски град беше поставен под карантина заради появата там на
Коментари Харесай

Гигантски охлюв постави американски град под карантина

Американски град беше подложен под карантина поради появяването там на ахатин, великански охлюв, който може да придвижва рисков за хората паразит, заяви New York Post.

Ограниченията бяха наложени на повърхност от към 5,5 квадратни километра в град Мирамар в щата Флорида, където беше видян най-малко един подобен охлюв. В момента специфични служби третират територията с химикали, с цел да предотвратят възможното разпространяване на мекотелите.

Министерството на земеделието и потребителските услуги на Флорида сподели, че жителите на Мирамар могат свободно да напущат карантинната зона, само че им е неразрешено да внасят в нея растителни материали, които нормално съдържат яйца на ахатин. По данни на ведомството охлювът, който провокира такова съществено безпокойствие у експертите, се е появил на територията на града при започване на юни.

Пренесин е във Флорида от Хаваите през 60-те години на предишния век, гигантските ахатини съставляват сериозна опасност за селското стопанство на щата, защото ядат над 500 типа растения, в това число зеленчуци и плодове. В същото време един охлюв може да снася до 1200 яйца годишно. В допълнение ахатинитне носят паразита Angiostrongylus cantonensis, който може да аргументи ангиостронгилоза, заболяване, което визира мозъка при хората.

Първото всеобщо настъпление на ахатини се случи във Флорида през 2010 година Оттогава са изхарчени доста пари за битката с мекотелите. Приключилата през 2021 година акция в окръг Маями-Дейд лиши 10 години и коства на страната 23 милиона $. През това време са премахнати към 170 000 ахатини.

По-рано беше обявено, че в американския щат Невада е почнало настъпление на мормонските щурци, които са известни с практикуването на канибализъм.   
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР