Американски археолози установиха, че древните жители на Великденския остров открили

...
Американски археолози установиха, че древните жители на Великденския остров открили
Коментари Харесай

Древните жители на Великденския остров добивали прясна вода от океана

Американски археолози откриха, че античните поданици на Великденския остров разкрили по какъв начин да добиват прясна вода от океана, съобщиава изданието "Лента ".

На острова на процедура нямало реки и езера. Затова методът, по който античните хора се снабдявали с вода, дълго време бе мистерия.

По думите на съавтора на проучването Карл Липо от университета Бингамтън в Ню Йорк, който 20 години изследвал бита на коренните поданици на Великденския остров, шуплестата вулканична почва бързо поглъщала дъждовната влага, а дребните езера не можели да обезпечат задоволително количество вода. Специалистите изследвали равнището на наличието на соли по крайбрежието и заключили, че водата била годна за консумация.

Подпочвени води се стичат по скатове към океана. По време на приливи потокът прясна вода попада непосредствено в морето. "В резултат хора са можели да употребяват тези източници за събиране на годна за консумация вода ", означи Липо.

Това се удостоверява и от мемоари на откриватели от 18-и век, които твърдят, че коренни поданици на Великденския остров сякаш пиели морска вода. Въз основа на заключенията учените имат намерение да ревизират дали съществува връзка сред местоположението на източниците на прясна вода и моаи - издяланите от камък фигури на хора на Великденския остров.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР