Американската криптобанка Celsius, която предлага кредити с обезпечение върху криптовалути,

...
Американската криптобанка Celsius, която предлага кредити с обезпечение върху криптовалути,
Коментари Харесай

Криптобанката Celsius спря тегленията и засили срива на криптопазара

Американската криптобанка Celsius, която предлага заеми с поръчителство върху криптовалути, както и депозити с високи лихви, спря опцията за тегления и прехвърляния на активи. Това ускори страховете, че компанията може да банкрутира, а оттова и клиентите ѝ да изгубят активи за милиарди долари.

Пазарът на крипто през днешния ден за следващ път е обагрен надълбоко в алено, като сривът на Celsius има захранващ резултат. Цените на криптовалутите вървяха надолу и преди известието на компанията, а след него разпродажбата се ускори. По данни от май, Celsius ръководи 12 милиарда $ активи на клиенти. През ноември, когато набра 750 млн. $ капиталов рунд, тя бе оценена на 3.25 милиарда $.

Celsius е една от голям брой компании, които. Основните артикули на тези компании са два - депозити с високи лихви от към 8%, включително такива върху стейбълкойни като Tether, чиято цена би трябвало постоянно да бъде равна на 1 $ (макар това заричане не постоянно да се изпълнява); както и заеми, които разрешават изтегляне на обичайни пари посредством поръчителство върху крипто, без самите цифрови активи да бъдат продадени.

Освен Celsius, другите две огромни централизирани компании в сферата са BlockFi и. Почти незабавно след прекъсването на тегления от страна на Celsius, Nexo предложи обществено да изкупи портфолиото на компанията. Същевременно обаче самата Nexo изживява тежък ден, защото разумно вложителите виждат заплаха поради сходният им бизнес модел. Нейният токен NEXO, който е значим за бизнес модела на компанията, загуби над 25% от цената си в границите на последните 24 часа, преди лего да се възвърне и да сведе спада до под 20%, които подхождат на към 450 млн. $ пазарна капитализация, За последния месец спада е над 50%, като при пика си оценката на NEXO възлизахе на над 2.2 милиарда $. При токена на Celsius CEL обаче сривът е несъмнено по-главоломен - с над 50% единствено за последния ден до равнища под 20 цента за брой, като при пика им преди към година през 2021 година те се разменят за над 8 $.
Реклама Какво се случва и за какво
Бизнес моделът на криптобанките е рисков, тъй като е непосредствено обвързван с волатилния пазар на криптовалутите. През последните два месеца пазарът претърпя няколко следващи труса със сривове от 10-20% в цените на главните криптовалути. Това значи, че заемите на доста клиенти внезапно се оказват без задоволително поръчителство и те би трябвало да вкарат още пари или още криптоактиви, в случай че не желаят портфейлът им да бъде разпродаден.

Същевременно казусът при Celsius наподобява е липса на ликвидност. За да може компанията да изплаща високите си лихви, тя употребява депозитите на клиентите си за отдаване на други тържища, като печели от разликата в лихвените проценти. Този модел обаче работи добре най-вече при по-спокойни или растящи пазари и по-зле, когато пазарът пада. В случая Celsius наподобява има проблеми, тъй като прекомерно огромна част от активите на нейни клиенти са заключени другаде, до момента в който пазарът пада и надлежно те се пробват да ги изтеглят.

Потенциален банкрут на Celsius, единствено седмици откакто Terra и нейния стейъблкойн UST също се сринаха, би довело до още по-големи проблеми за цялостния крипто пазар. Към 17 ч. българско време в понеделник Bitcoin се търгува за под 23.5 хиляди $ за монета. Това е над три пъти по-ниско от най-високата си точка през предходната година и 13.6% спад за един ден, както и най-ниско равнище от края на 2020 година Други известни криптовалути, като Ethereum, Ripple и Cardano, са надолу с сред 12 и 20%.
Офертата на Nexo
На този декор българската компания в същия бранш Nexo употребява случката да подчертае какъв брой е постоянна и по какъв начин нейните услуги не престават да работят безотказно. Тя даже в самобитен PR ход предложи на Celsius да изкупи портфолиото ѝ. " Като знак на благосклонност в опит да подпомогнем екосистемата на цифровите активи в този сложен миг, през вчерашния ден предложихме помощ на екипа на Celsius, само че тя бе отказана. Твърдо имаме вяра, че може да се направи доста за клиентите на Celsius. Nexo е в солидна финансова позиция и е подготвена да придобие активи от Celsius, съответно нейното обезпечено портфолио от заеми. В момента изготвяме оферта към Celsius, която ще споделяме обществено ", написа в изказване на компанията. По-късно бе оповестено и публично предложение за изкупуване на активите на Celsius, като писмото е от швейцарското сдружение на Nexo.
Реклама Nexo is in а solid liquidity and equity position to readily acquire any remaining qualifying assets of Celsius, mainly their collateralized loan portfolio. We are putting together an offer to Celsius to that accord and will communicate it publicly. 5/
- Nexo (@Nexo)

Самата Nexo обаче също надали е удовлетворена от обстановката. Клиенти и регулатори всекидневно свързват криптобанките като компании със сходна активност и бизнес модел и постоянно ги групират - по този начин да вземем за пример през октомври щатът Ню Йорк забрани активността и на Nexo, и на Celsius, в един и същи ден. Потенциален срив на Celsius, която има сигурни запаси от едвам 750 млн. $, евентуално ще усили в допълнение и.

Това групиране дава отражение върху финансовото показване на токена на Nexo, който носи същото име. Той има своето приложение, като с цел да доближат клиентите до най-хубавите условия по заеми и депозити, % от портфейла им би трябвало да бъде в корпоративния токен. През последните седмици (и изключително в последните 24 часа) цената му непрекъснато пада. Обичайно, с цел да запазят изискванията, клиентите би трябвало да извърнат още пари в NEXO токена, само че низходящата му посока демонстрира по-скоро, че потребителите вадят парите си от платформата - а най-вероятно и от целия криптопазар, тъй като неговата посока не е по-различна.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Медиа и реклама 3 Свят 1 Политика 2 Политика 3 Технологии 1 Свят 2 Здравеопазване 3 Свят Реклама
Това не значи, че Nexo наложително ще тръгне по пътя на Celsius - въпросът е в ликвидността и буферите на двете компании. Celsius залага на тактика, при която голяма част от парите ѝ са другаде, с цел да печелят лихви. Това е печеливш метод при възходящ или постоянен пазар, само че не и в моменти на бурни разпродажби. Държанието на Nexo допуска по-консервативен метод, който би могъл да ѝ помогне да устои на отлива на депозити.

Българската компания и преди е преживявала шокове на криптопазара, най-известният от които е този от март 2020 година Той докара и до голям брой главоболия за криптобанката. Тогава обаче пазарът се срина внезапно и по-късно стартира да пораства, като влезе в най-големия си напредък до момента. Сега сривовете от 10-20% при всички криптовалути се повтаря през няколко седмици, което слага под стрес модела на фирмите за заеми и депозити.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Йоан Запрянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР