Американската космическа компания СпейсЕкс и комерсиалната инициатива Поларис имат намерение

...
Американската космическа компания СпейсЕкс и комерсиалната инициатива Поларис имат намерение
Коментари Харесай

НАСА, СпейсЕкс и Поларис обмислят да изстрелят обслужваща мисия до Хъбъл!

Американската галактическа компания СпейсЕкс и комерсиалната самодейност Поларис имат желание да обслужат телескопа на НАСА “Хъбъл ” чрез пилотиран галактически транспортен съд “Крю Драгън ”!

Инициативата е частна и държавното управление на Съединени американски щати не заплаща пари за това.

НАСА е сключила контракт със СпейсЕкс, като в границите на шестмесечен интервал би трябвало да бъде осъществено предварителното изследване по какъв начин тази експедиция да бъде осъществена. Нейната задача ще е “Хъбъл ” да бъде издигнат в първичната му 600-километрова орбита, което ще добави още 15-20 години живот към работата му, както и вероятно астронавтите да го ремонтират. Не се възнамерява сериозна замяна на научните принадлежности на “Хъбъл ”, само че е значимо да бъдат заменени жироскопите, защото единствено три от общо шест са в работоспособно положение.

Уебсайтът Арс Текника ни осведоми, че главната част от финансирането на задачата се чака да пристигна от частния астронавт Джаред Айзъкман. Именно той провежда частната задача “Inspiration4 ” през септември 2021 година до 500-километрова височина над Земята, а през март 2023 година ще излети в границите на плана “Поларис ” до 1 400-километрова височина. За пръв път човек ще се отдалечи на такова огромно разстояние от нашата планета след края на епохата на “Джемини ” и “Аполо ” през 60-те и 70-те на предишния век.

Частното предприемачество не е непознато за астрономията, оповестява Арс – 36 от общо 38 обсерватории в Щатите, издигнати през 1800-те до началото на 1900-те години, са финансирани с частни средства. Макар че първият половин век на галактическата ера бе доминиран от държавни планове, наподобява, че това в този момент се трансформира и частното предприемачество поема самодейността.

За повече информация: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР