Американската космическа камера “Шадоукам, която работи на борда на съвременната

...
Американската космическа камера “Шадоукам, която работи на борда на съвременната
Коментари Харесай

Камерата на НАСА Шадоукам засне кратера Марвин на Луната!

Американската галактическа камера “Шадоукам ”, която работи на борда на актуалната орбитална лунна задача на Южна Корея “Данури ”, снима любопитния кратер Марвин, намиращ се в региона на Южния полюс на Луната.

Кратерът носи името на изследователката Урсула Марвин (1921-2018), която е била бележит специалист в областта на анализите на доставените от програмата “Аполо ” лунни скали, както и знаменит експерт по астероиди. Марвин е взела участие в най-първите експедиции за събиране на астероиди от Антарктида. Ето за какво Международният астрономически съюз е взел решение кратерът, показан на горната фотография, да бъде кръстен в нейна чест.

Обърнете внимание на фотографията – на пръв взор характерностите на повърхността наподобяват естествени, само че в този момент се фокусирайте върху осветяването. Тъй като сниманият с “Шадоукам ” район е бил осветлен само от отразената от близките планини светлина, елементарно можете да забележите разликите в посоката на светлинните лъчи. По ръба на кратера посоката на светлината се колебае от надолу вляво и непосредствено вляво до вляво нагоре. Но в случай че сравните дребните кратерчета от вътрешната страна в самия Марвин с тези, намиращи се извън него, посоката на светлината се трансформира с 90 градуса в границите на няколкостотин метра. Ето за какво вярното интерпретиране на характерностите изисква избрана процедура.

Напомням на читателите, че “Данури ” има общо шест научни прибора, един от които е финансираната от НАСА камера “Шадоукам ”. Проектирана и издигната от американската компания Малин Спейс Сайънс Систъм, “Шадоукам ” е сходна с камерата “LROC ” на лунната задача на НАСА “Лунар Риконисънс Орбитър ”. За разлика от нея обаче тя може да снима неосветените от Слънцето местности на Луната въз основата на бледата отразена светлина от Земята и от близките скали и хълмове.

Напомням също по този начин, че задачата на Южна Корея “Данури ” бе изстреляна на 5-ти август предходната година чрез американска галактическа ракета “Фалкън 9 ”. В края на декември “Данури ” влезе наред в орбита към Луната.

Инфо: Уебсайтът на камерата Шадоукам

Харесвате ли материалите на КОСМОС БГ? Винаги можете да подпомогнете уеб страницата и неговия създател – вижте на този линк по какъв начин!

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР