Американската космическа агенция НАСА изрази задоволство от прогреса на СпейсЕкс

...
Американската космическа агенция НАСА изрази задоволство от прогреса на СпейсЕкс
Коментари Харесай

НАСА: СпейсЕкс произвежда по един ракетен двигател Раптор на ден!

Американската галактическа организация НАСА изрази удовлетворение от напредъка на СпейсЕкс по програмата “Старшип ” за завръщане на човек на Луната. Оказва се, че компанията на Илон Мъск е постигнала задачата си по производството на един мотор “Раптор ” дневно. Това е удивително, изключително отчитайки, че организацията е дала на конкурентната компания Аероджет Рокетдайн $1.16 милиарда, с цел да може да продължи да създава мотори “RS-25 ” за ракетата “Спейс Лонч Систъм ”, като, по $100 милиона на мотор. За съпоставяне “Раптор ”-ите са със сходна двигателна сила, създават се към този момент всекидневно и една численост излиза $250 000!

Новината бе обявена от Арс Текника, като уебсайтът се базира на Марк Кирасич – заместник-администраторът на НАСА по програмата “Артемис ” за полети до Луната.

“СпейсЕкс се придвижва доста бързо напред с създаването ”, безапелационен е Кирасич. “Видяхме ги по какъв начин създават това, което се наричаше Раптор 1.0. След това го надградиха до Раптор 2.0, който усили тягата и продуктивността преди всичко и на второ понижи количеството съставни елементи, надлежно се понижи потребността от индустриално време и тествания. Строят ги доста бързо. Целта им беше да създават по седем мотора седмично и я реализираха тази цел през миналата четвърт от годината. Сега в действителност строят по седем мотора седмично ”.

Служителят на НАСА е безапелационен, че в хода на производството текат спомагателни усъвършенствания на “Раптор ”-ите и качеството на моторите се покачва.

Понастоящем дебютното изстрелване на “Старшип ” е планувано за декември, само че би трябвало да се има поради, че графикът е оптимистичен и зависи от голям брой фактори. Първо ракетата би трябвало да мине през изцяло огнево тестване, при което ще се възпламенят всичките 33 мотора. Необходим е и лиценз от държавния регулатор.

Вероятно ще има отсрочване за началото на 2023 година, само че едно е несъмнено – в СпейсЕкс се работи настойчиво и поради този труд забавянията са минимални.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР