Американската камбана бие. И всеки, който има разум и съвест,

...
Американската камбана бие. И всеки, който има разум и съвест,
Коментари Харесай

За кого бие камбаната: скритите послания в писмото с имената на Божков и Пеевски


Американската камбана бие. И всеки, който има разсъдък и съвест, може да я чуе. Какво значи за България " писмото от Америка " с имената на Божков, Пеевски и Желязков? Какво написа сред редовете? Коментар от Даниел Смилов:

Съединените щати още веднъж потвърдиха, че са освен стратегически съдружник на България, само че и добър другар. Такъв, който не си мълчи куртоазно, когато вижда, че приятелят му бърка. България, за благополучие, се радва на доста такива другари всред най-развитите и демократични страни в света. Европейски Съюз да вземем за пример постоянно ни показва - и то с все по-настоятелен звук - систематичните недостатъци в региона на корупцията и проблемите с правовата страна. Американците започнаха по-директен и личен метод. Те назоваха Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков като участници в широкомащабна политическа корупция. са доста тежки за посочените лица и техните компании: притежанията им в свързани с Америка банки и институции, както и всички преводи с тях, са блокирани. Така те де факто са изолирани от международната банкова и финансова система.
Редакцията предлага
Между редовете

" Писмото от Америка ” обаче не е адресирано до посочените три лица. Негов адресат са суверенната българска страна и нейните свободни жители. Съединени американски щати са взели своето решение и ни оповестяват, че за тях избрани практики (дипломатично казано) са неприемливи и че по техните закони причинителите им се глобяват. Какво прави по тези въпроси България - това си е нейно решение, което ще бъде взето от нейните институции и от гласоподавателите на идния парламентарен избор на 11 юли. Тоест, американската камбана бие - и който има уши, разсъдък и съвест, може да я чуе.

Текстът на писмото в действителност не е особена изненада за българския четец: картината, която се получава, е позната. Макар че впечатлява с някои нови елементи за съответни корупционни дейности: да вземем за пример за ролята на Илко Желязков като инструмент на Делян Пеевски за оказване на напън върху политици. Тези елементи сигурно са значими, само че надалеч по-важни са общите послания от дейностите на Съединени американски щати, които би трябвало да имат съществени политически последствия:

Вярно, че Темида е сляпа, само че това не значи, че би трябвало да е кьорава. А в България тя и божествените ѝ принадлежности са изборно кьорави и редовно не виждат нищо, което е по най-високите етажи на властта;

Даниел Смилов

5. И не на последно място: с посланието на Съединени американски щати предизборната тактика на ГЕРБ дефинитивно се срути. В България няма " антизападен пуч ” против тези, " които се борят с съветските шпиони ”. Просто пристигна време да се постави завършек на едно структурно накриво, корумпирано ръководство, което докара до захват на страната от частни и партизански ползи.

Най-важното обръщение

Санкциите на Съединени американски щати изпращат и едно още по-фундаментално обръщение, което не трябва да пропущаме. Политиката на тази страна към България не е политика на “нашите хора ”, поради които могат да се вършат взаимни отстъпки. Нито Борисов (да не приказваме за Митов или Цветанов) е “човекът на Съединени американски щати ”, нито Христо Иванов или Румен Радев са новите избраници. България се третира като цивилизована, суверенна страна, в която ръководят разпоредбите и правилата, а не едни или други хора. Това е смисълът и на англосаксонската фраза “rule of law ” - “управлението на закона ”. Именно върховенството на правото е общата ценностна основа, върху която са построени и атлантическото съдействие, и Европейският съюз. Време е България да стане в действителност пълновръстен член на тези алианси, като трансформира в действителност това, което написа в член 4(1) на нейната конституция: Република България е правова страна. Тя се ръководи съгласно Конституцията и законите на страната.

*****

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР