Американската журналистка Алсу Курмашева е била задържана след посещение на

...
Американската журналистка Алсу Курмашева е била задържана след посещение на
Коментари Харесай

Втори американски журналист е арестуван в Русия

Американската журналистка Алсу Курмашева е била арестувана след посещаване на фамилията си в съветския град Казан и в този момент е изправена пред обвинявания, са съобщили нейни сътрудници, предава Военновъздушни сили .

Редактор на финансираното от Съединени американски щати " Радио Свободна Европа " / " Радио Свобода " в Прага, тя е краткотрайно арестувана на 2 юни.

След това още веднъж е арестувана 18 октомври и упрекната, че не се е записала като задграничен сътрудник, което планува затвор до пет години.

Курмашева е вторият американски публицист, арестуван в Русия тази година.

Кореспондентът на Wall Street Journal в Москва Еван Гершкович, 31, беше задържан през март и упрекнат в шпионаж. По-рано този месец съд в Москва отхвърли жалбата му и го остави в ареста.

Неговият шеф и държавното управление на Съединени американски щати изрично отхвърлят ​​обвиненията.

 

Алсу Курмашева, която има американско и съветско поданство, работи за татарско-башкирската работа на " Радио Свободна Европа ". Татарският и башкирският са тясно свързани езици, говорени от коренното население в два централни съветски района.

Според " Радио Свободна Европа "   Курмашева, която живее в Чешката република, е пътувала до Казан в края на май по незабавни фамилни аргументи. Тя е арестувана, до момента в който е чакала противоположния полет, а съветският и американският й паспорт са иззети.

Властите я упрекват, че не се е записала като непознат сътрудник и че е събирала информация от името на непознати държавни управления, съгласно Tatar Inform, локален държавен новинарски уебсайт.

Дмитрий Колезев, изтъкнат съветски публицист, написа, че законът, по който е упрекната Курмашева, е написан толкоз необятно, че събирането даже на съществена информация за боен личен състав, като имена на бойци и номера на части, може да бъде подложено на глоба.  " Взеха още един пленник “, е добавил той.

Работата на Курмашева постоянно се концентрира върху проблемите, пред които са изправени етническите малцинства в Централна Русия.

Независими съветски медийни организации и наблюдаващи на свободата на печата настояват, че репресивните закони се употребяват рутинно от съветските управляващи, с цел да тормозят публицисти и да пречат на самостоятелните репортажи.

 

Редица публицисти и критици на Кремъл са наречени " непознати сътрудници “, в това число носителят на Нобелова премия за мир Дмитрий Муратов.

През септември предходната година Иван Сафронов, който е работил за " Коммерсантъ " и " Ведомости ", е осъден на 22 години затвор по обвинявания в държавна измяна.

През март студентът Дмитрий Иванов е наказан на осем години и половина затвор за " разпространяване на подправена информация “ за съветската войска в приложението за известия Telegram.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР