Американската икономика е ускорила растежа си през първото тримесечие и

...
Коментари Харесай

Американската икономика ударно се възстановява от корона кризата

Американската стопанска система е ускорила растежа си през първото тримесечие и брутният вътрешен артикул (БВП) доближава съвсем до равнището си отпреди пандемията от ковид. В основата на възобновяване са повишаването на потребителските разноски след разхлабване на рестриктивните мерки и държавните вложения. Годишният растеж на Брутният вътрешен продукт през първото тримесечие е бил 6.4% спрямо предходното тримесечие при 4.3% през последното на предходната година и над предвижданията за 6.1% (реално данните демонстрират с какъв брой би се повишила стопанска система, в случай че този ритъм на напредък се резервира за цялата година).

Трябва да се има поради, че резултатите са предварителни, основават се на непълни данни и е допустимо да бъдат изменени. Втората оценка ще бъде оповестена на 27 май. Доброто начало на годината дава очаквания за още по-голям растеж през второто тримесечие. Очаквано Уолстрийт отговори с покачване на водещите показатели.

В петък ще бъдат оповестени предварителните данни за стопанската система на еврозоната и Европейски Съюз за първото тримесечие, като упованията са за най-малък растеж или даже за спад - главно поради рестриктивните мерки от началото на годината поради пандемията. Германия също ще разгласи данните за Брутният вътрешен продукт, като и на тримесечна, и на годишна база прогнозата е за спад.
Причините
Потреблението на семействата в Съединени американски щати, което е най-голямата част от стопанската система, е повишено с годишен ритъм от 10.7% - по-големи са били регистрирани единствено в 60-те години на предишния век насам. Личните потребителски разноски, изключващи храните и силата, обаче са нарастнали с едвам 2.3%.

Според изгладените по отношение на инфлацията данни създадените артикули и услуги са нарастнали до 19.1 трлн. $, което демонстрира, че Брутният вътрешен продукт скоро ще надмине равнището отпреди пандемията от близо 19.3 трлн. $, отбелязва Bloomberg. Държавните разноски са се повишили с 6.3% на годишна база поради стимулиращите пакети, което е най-бързият растеж от 2002 година

Бизнес вложенията и тези в жилища също са нарастнали съществено през първото тримесечие. Покачването на разноските на семействата и на бизнеса са намалили запасите и са подтикнали търсенето на импорт.
Промяна на Брутният вътрешен продукт по отношение на предходното тримесечие, в %
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР