Американската биотехнологична компания Модерна“ заяви в сряда, че е започнала

...
Американската биотехнологична компания Модерна“ заяви в сряда, че е започнала
Коментари Харесай

„Модерна“ започва тестове върху хора на мултищамова противогрипна иРНК ваксина

Американската биотехнологична компания „ Модерна “ съобщи в сряда, че е почнала проби върху хора на мултищамова противогрипна иРНК ваксина. Първите участници в клиничните проби към този момент са инжектирани с нея.

Компанията има намерение да набере 180 възрастни от Съединени американски щати за фаза ½ от изследването, с цел да ревизира сигурността и силата на имунния отговор на имунизацията, наречена mRNA-101.

Тя е основана на правилото на същата иРНК технология, която „ Модерна “ е употребила и за имунизацията против COVID-19, която е над 90 % ефикасна. Ако тестванията се окажат сполучливи, това би могло да докара до основаването на ново потомство противогрипни ваксини, които ни защищават доста по-ефективно.

По-голямата част от сегашните противогрипни ваксини са основани на неактивни вируси, култивирани в кокоши яйца. Щамовете би трябвало да бъдат подбрани в границите на 6-9 месеца, преди имунизациите да бъдат употребявани, и тяхната успеваемост е към 40-60 %.

„ Модерна “ се надява, че иРНК технологията, която провокира имунен отговор, като дава генетичните молекули, съдържащи кода за основни елементи от патогена в човешките кафези, може да форсира създаването на противогрипните ваксини и да усили стабилността им.

Няколко иРНК молекули, кодирани за разнообразни варианти, също могат да бъдат вкарани в тялото със същата инжекция.

Ваксината, която компанията създава сега, е ориентирана против четири варианта на грипа (по рекомендация на Световната здравна организация): A (H1N1), A(H3N2), B/Yamagata и B/Victoria.

Според СЗО всяка година записваме от 3 до 5 млн. случаи на грип, към 290 000 до 650 000 души умират поради респираторни проблеми, свързани с инфлуенцата.

„ Модерна “ възнамерява да тества и евентуални комбинативни ваксини против грип, SARS-CoV-2, респираторно-синцитиалния вирус (RSV) и човешкия метапневмовирус (hMPV).

Източник: Medical Xpress

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР