Американската банка Goldman Sachs очаква рекордно търсене на петролните пазари,

...
Американската банка Goldman Sachs очаква рекордно търсене на петролните пазари,
Коментари Харесай

Goldman Sachs: Рекордното търсене на петрол ще доведе до голям дефицит и ще повиши цените

Американската банка Goldman Sachs чака рекордно търсене на петролните пазари, което да увеличи цените на суровината в близко бъдеще, предава БНР.

" Очакваме много обилни дефицити през второто полугодие с дефицити от съвсем 2 млн. барела дневно през третото тримесечие, защото търсенето доближава исторически върхове ", уточни шефът на петролните анализатори на Goldman Даан Струйвен пред бизнес телевизия CNBC.

Той добави, че банката предвижда суровият нефт Брент да нарастне от актуалните малко над 80 $ за барел към 86 $ за барел до края на годината.

Междувременно фючърсите на нефт Брент нарастват към 12.00 часа българско време с 0,6% към 81,56 $ за барел, до момента в който фючърсите на американския лек недопечен нефт WTI - с 0,67% към 77,60 $ за барел.

Въпреки че производството на недопечен нефт в Съединени американски щати се е повишило доста през последната година до 12,7 млн. $ дневно, темпът на напредък ще се забави през останалата част от 2023 година, означи още Даан Струйвен.

" Очакваме растежът на доставките на американски недопечен нефт да се забави много доста до по-трайно движение от единствено 200 барела дневно от в този момент нататък ", сподели той, визирайки спад в броя на сондажите. Този индикатор, който регистрира броя на дейните нефтени платформи, се употребява като знак за сондажната активност и бъдещата продукция.

Броят на нефтените платформи в Съединени американски щати неотдавна доближи най-ниското си равнище от 16 месеца, отбелязвайки спад с 15% от пика в края на 2022 година, се отбелязва в скорошен отчет на Goldman Sachs, цитиращ данни на Baker Hughes.

Миналата седмица Baker Hughes заяви, че броят на настоящите нефтени платформи в Съединени американски щати е спандал със 7 до 530, достигайки най-ниско равнище от март 2022 година

Струйвен също по този начин допусна, че неналичието на съглашение след срещата на енергийните министри на Г-20 демонстрира " доста забележителна " неустановеност по отношение на дълготрайното търсене на нефт.

Министрите на енергетиката от Г-20 се срещнаха в Индия през уикенда, само че не реализираха консенсус по отношение на последователното понижаване на изкопаемите горива, което усложнява прехода към чиста сила.

" Ключовият миг за вложителите е, че защото несигурността по отношение на търсенето на нефт е толкоз повишена, вложителите може да изискват ценова награда, с цел да компенсират несигурността за покачвания риск от такова увеличено търсене ", разяснява Струйвен.

През юни Международната организация по енергетика (МАЕ) предвижда, че световното търсене на нефт е на път да нарасне с 2,4 млн. барела дневно през 2023 година, изпреварвайки нарастването от 2,3 млн. барела дневно от миналата година.

През миналия уикенда пък генералният секретар на Международния енергиен конгрес - Джоузеф Макмонигъл предвижда, че и Индия, и Китай ще усилят търсенето на нефт с по 2 млн. барела дневно през втората половина на 2023 година

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР