Американската армия извършва проверки на място в Украйна, за да

...
Американската армия извършва проверки на място в Украйна, за да
Коментари Харесай

Проверяват накъде тече потокът от оръжие в Украйна и дали не попада в грешни ръце

Американската войска прави инспекции на място в Украйна, с цел да следи дали украинските сили се грижат както би трябвало за оръжията, които получават от Съединени американски щати, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, като се позоваха на върховен американски чиновник в региона на защитата, заяви Българска телеграфна агенция.

Служителят, поискал анонимност, не сподели къде са осъществявани инспекциите или какъв брой покрай зоните на бойните дейности стигат американските военни, които вършат инспекциите. По думите му те не могат да вършат инспекции " покрай фронтовите линии ", а вървят тук-там, където изискванията със сигурността разрешават.

Той съобщи, че до момента са осъществени няколко инспекции. Те се реализират от американския боен аташе и службата на Съединени американски щати за съдействие в защитата към американското посолство в Киев.

Според него към този момент украинските управляващи са транспарантни за разпределението на оръжията и поддържат инспекциите. Служителят призна, че не всеки път е елементарно да бъдат проследени оръжия в регион на настоящ спор.

Проверките са част от напъните на Вашингтон да не разреши предоставяните оръжия да попаднат в неправилни ръце.

Досега Съединени американски щати са дали на Украйна оръжия за към 18 милиарда $ от началото на съветската инвазия през февруари, отбелязва Ройтерс.

През уикенда една от най-големите финландски медии - Yle, разгласява материал за контрабандните оръжия от Украйна. Става дума за автомати, револвери, муниции и даже дронове.

Оръжия, доставени на Украйна, са открити и в Швеция, Дания и Нидерландия, написа изданието, като цитира комисаря на престъпната полиция Кристер Алгрен.

Оръжията, доставяни на Украйна от западните страни, по разнообразни пътища доближават до Финландия.

" Разполагаме с доста разследващи данни, съгласно които незаконни организации са мощно заинтригувани от оръжието, което се доставя на Украйна ", споделя комисарят. Вече има направления за доставка на оръжия в Европа.

" Във Финландия работят три от най-големите мотоциклетни банди в света, които са интернационална незаконна организация. Една от тях е " Бандидос ", която има филиали във всеки огромен град в Украйна ", споделя Алгрен.

Според него поради големия брой оръжия в Украйна Европа " ще би трябвало да се оправя с тях в продължение на десетилетия ". Изданието добавя, че незаконни организации към този момент са основали скривалища за оръжие в граничните региони на Украйна.

Междувременно украинското министерство на вътрешните работи съобщи, че ще ревизира информацията за контрабанда на украински оръжия във Финландия, за която написа Yle.

" С цел да се ревизират обстоятелствата, изложени в изявлението, Министерството на вътрешните работи изпрати питане до Финландия, Швеция и Дания, като употребява информационната система на Европол ", се споделя в известие в канала на Министерството на вътрешните работи в Telegram.

В същото време информацията от финландската обява, е избрана като подправена. От Министерството на вътрешните работи на Украйна обявиха, че зад обявата стоят " пропагандисти на Кремъл ".

Представителят на украинското външно министерство Олег Николенко съобщи, че украинското посолство във Финландия е поискало от полицията подробна информация. А в отговор финландската страна е декларирала, че няма доказана информация или съответни обстоятелства за доставки на контрабандно оръжие от Украйна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР