Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри най-новото лекарство

...
Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри най-новото лекарство
Коментари Харесай

FDA одобри ново лекарство на Pfizer, което може да лекува косопад при юноши

Американската администрация по храните и медикаментите (FDA) утвърди най-новото лекарство на Pfizer Inc за лекуване на косопад, породен от автоимунно заболяване, оповестява " Ройтерс ".

Лекарството е с комерсиално название Litfulo и е утвърдено за хора на възраст над 12 години, страдащи от тежка форма на плешивост ареата (АА) - положение, при което имунната система нападна космените фоликули и предизвиква косопад, постоянно на кичури.

Решението на FDA трансформира Litfulo в първия артикул, позволен за лекуването на това заболяване при юноши.

Лекарството, което ще бъде налично още през идващите седмици на пазара в Съединени американски щати, е и второто редовно лекуване, което получава утвърждението на организацията след Olumiant на компанията Eli Lilly, употребен за лекуване при възрастни.

" АА визира хора от всички възрасти и нерядко визира юноши и по-младото население, тъй че да имаме утвърдено средство за юноши е забележителен скок напред ", съобщи Брет Кинг, доцент по дерматология в Йейлското учебно заведение по медицина, преди решението.

Всяка година близо 300 хиляди души в Съединени американски щати са диагностицирани с АА. За него се говореше намерено и в общественото пространство през 2022 година към абсурда с шамара на Уил Смит на премиите " Оскар ". По време на церемонията той зашлеви водещия Крис Рок след коментар за голавата глава на брачната половинка на Смит - Джада Пинкет, която страда от това заболяване.

Одобрението на FDA на продукта се основава на данни от изследване в междинен и късен стадий на лекуване, което демонстрира, че 80% или повече проценти от косата се възвръщат след шест месеца приложимост на лекарството.

Към момента заявление за утвърждението на продукта са подадени и в други страни по света, в това число в Европейски Съюз, Китай, Япония и Англия.

Европейската организация по медикаментите (ЕМА) е приела заявката за позволение за търговия (ЗРТ) за ритлитиниб, като решението се чака да бъде взето по-късно през 2023 г.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР