Американска компания е предоставяла технология на руския производител на ракети,

...
Американска компания е предоставяла технология на руския производител на ракети,
Коментари Харесай

Американска компания е продавала технологии на руски производител на свръхзвукови ракети

Американска компания е предоставяла технология на съветския производител на ракети, демонстрира следствие на " Ройтерс ". След анексирането на Крим от Русия през 2014 година на компании от Съединени американски щати е неразрешено да работят с MMZ Avangard – съветска държавна компания, която създава ракети за едно от най-усъвършенстваните оръжия на Москва - системата за противовъздушна защита S-400.

Въпреки ембаргото обществено търгуваната американска софтуерна компания Extreme Networks (EXTR.O) е предоставяла компютърно мрежово съоръжение за MMZ Avangard, съгласно бизнес записи и имейли, с които изданието разполага.

В публично изказване Extreme показва, че евентуално е употребен медиатор без нейно познание, за което американските управляващи към този момент са известени.  

Киев упрекна Москва, че с ракетите на MMZ Avangard е обстрелван конвоя, преминаващ край Запорожие предишния месец, когато тридесет цивилни починаха. Кремъл и мениджърът на MMZ Avangard Алмаз-Антей не разясниха нещастието.

Разследването на " Ройтерс " демонстрира, че в интервала от 2017-а до 2021 година MMZ Avangard се е сдобила с американско съоръжение на стойност над половин милион $ за своите ИТ системи. Посредник на покупко-продажбите е видимо безобидната компания - DEMZ ООО, с офис край Москва.

Скандалът стартира да се разплита през април, шест седмици след нашествието на Русия в Украйна, когато чиновник на Extreme подава вътрешна тъжба, че компанията търгува с съветски производители на военна техника. В нея е посочено, че „ съветски военни кораби употребяват съоръжение на Extreme в информационните си системи “.

Компанията пренебрегва сигнала, потвърждавайки, че обвиняванията са скалъпени от уволнен чиновник. Разследването на компанията тогава не потвърждава нищо, само че е възобновено откакто " Ройтерс " подава „ нови обстоятелства ”. Пред публицистите Extreme съобщи, че е прекратила активността си в Русия през март и не разполага с данни за нейно съоръжение на съветски военни кораби.

Разследването, което се основава на документи за продажби и бизнес преписка на Extreme с клиенти и дистрибутори от 2017 до 2021 година, откри, че макар наложеното ембарго потокът от западни компютърни елементи за съветски клиенти не е спирал. От тях излиза наяве, че американската софтуерна компания има влиятелни клиенти в Русия, като Министерството на здравеопазването, Федералния пенсионен фонд и Московския държавен университет " Ломоносов ". Но с изключение на тях Extreme продава и на MMZ Avangard, на съветска военна корабостроителна компания и на производител на високотехнологична отбранителна електроника.

Един от документите демонстрира, че през четирите години до 2020 година съветски клиенти са купили съоръжение на стойност 41,5 млн. $. От транзакциите обаче, не излиза наяве на какъв брой възлизат покупко-продажбите с MMZ Avangard и с други компании от военно-промишления комплекс на Русия.

Пред " Ройтерс " двама специалисти описват, че всеки клиент или евентуален покупател в Русия има собствен личен акаунт управител от американската компания, само че действителните продажби стават посредством оторизирани медиатори. Extreme е безапелационен, че е наложил „ твърда политика “ да не работи със глобени субекти, само че добави, че не постоянно е известен за крайния клиент, изключително когато продуктите му се продават посредством по този начин наречените дистрибутори на „ ресурси “, които имат складова наличност. В изказването до редакцията компанията твърди, че рядко дава съоръжение за непосредствено инсталиране и няма контракти за това с MMZ Avangard и DEMZ – дребна съветска компания, употребена за заслон. Мениджърите ѝ позволяват, че един от дистрибуторите ѝ – RRC (чиято компания майка е кипърската BD Enterprise Networking) е „ съизвършител “ в схемата за доставка на MMZ Avangard.

В Русия не е загадка, че държавната компания употребява съоръжение на Extreme. Още в края на 2019 година производителят на ракети афишира търг в онлайн платформа за публични поръчки за доставка на  резервни елементи за компютърните си мрежи, конфигурирани от американците. Малко преди този момент пък медиатор се свързва с представителството на Extreme в Русия с молба за съвет по отношение на надстройка на мрежата на ракетната компания, сочат документите. Веднага откакто оборудването идва в Москва, американците изпращат щатен инженер в офисите на MMZ Avangard да го конфигурира, твърди осведомен пред Reuters.

MMZ Avangard става клиент на Extreme през декември 2017 година под прикритието на основаната в Дмитров, на 50 км северно от Москва, компания DEMZ. Името ѝ попада в бизнес регистрите на Extreme. Последната транзакция под нейно прикритие е от септември 2021 година Документите демонстрират, че Extreme е продала съоръжение за към 645 000 $ през този интервал.

Руските корпоративни записи показват Владимир Марков за неин общоприет шеф. Потърсен по телефона той съобщи, че DEMZ, която създава принадлежности за поддръжка на мотриси, е прекратила активността си през 2016 година Марков акцентира, че в никакъв случай не е чувал за Extreme, от която DEMZ е купувала а съоръжение за себе си или от името на друга компания.

В Русия Extreme е доставяла ИТ съоръжение на други военни компании, една от които е базираната в Санкт Петербург United Shipbuilding Corp. Корпорацията ръководи голям брой корабостроителници за яхти, фрегати и подводници. Подобно на MMZ Avangard и тя е в забранителния лист на Министерството на финансите на Съединени американски щати от юли 2014 година Друг клиент е Concern Morinformsystem-Agat, производител на радарни и други военни електронни системи. Според документите, в това число публичен търг от юли 2020 година, компанията разчита на съоръжение от Extreme за някои от своите системи, които по-късно са инсталирани на военни кораби на United Shipbuilding.

Extreme, която търгува на борсата NASDAQ и е със седалище в Морисвил, Северна Каролина, има солидна  репутация в Съединените щати. Тя е формален сътрудник на Националната футболна лига. Основана през 1996 година компанията е млад състезател в промишлеността за компютърни мрежи. Миналата година тя регистрира доходи от 1,1 милиарда $. Въпреки че е дребна, тя е „ забележителен съперник “, съгласно Алекс Хендерсън, анализатор на мрежата и сигурността в Needham and Company в Ню Йорк. Американските военни, както и НАСА, употребяват неин рисков хардуер и поддръжка.

Министерството на търговията на Съединени американски щати, което управлява експортните ограничавания, отхвърли коментар.

Това, че съветска военна компания, разпозната като опасност от Вашингтон, продължава да получава американски компютърен хардуер, демонстрира, че Западът е надценил наложените търговски наказания, само че също по този начин акцентира какъв брой подвластна е военната машина на Русия от високотехнологичното съоръжение на Съединени американски щати, разяснява изданието.

Превод и редакция Светлана Тодорова-Ваташка
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР