Амбициозният проект цели да освободи фиордите от фериботиПодводните плаващи тунели

...
Амбициозният проект цели да освободи фиордите от фериботиПодводните плаващи тунели
Коментари Харесай

Норвегия обмисля подводни плаващи тунели

Амбициозният план цели да освободи фиордите от фериботи

Подводните плаващи тунели ще бъдат ситуирани на дълбочина към 30 метра (източник: The Norwegian Public Roads Administration)

Една трета от популацията на Норвегия живее в живописното западно крайбрежие на страната, което обаче е мъчно проходимо със своите над 1000 фиорда. Пътуването сред градовете лишава доста време, само че управляващите имат концепция по какъв начин да решат транспортния проблем.

Очаква се в недалечно бъдеще хората в района да се снабдят с опция за напредване. Правителството на Норвегия работи по инфраструктурен план на стойност 40 милиарда $, който ще освободи маршрута от фериботи.

Проектът планува създаване на голям брой мостове, тунел с дължина 27 км, който продължава под морското дъно, и най-уникалното решение – подводни плаващи тунели, оповестява CNN.

Идеята за плаващи тунели не допуска копаене на дъното на морето, а просто потапяне на тунелните тръби и здравото им закрепяне под водата с кабели и понтони. Тунелите ще бъдат ситуирани на дълбочина към 30 метра.

Идеята за плаващи тунели не допуска копаене на дъното на морето (източник: The Norwegian Public Roads Administration)

Инженерното решение ще разреши проправяне на път там, където поради дълбочината или широчината на фиордите е невероятно да се построи мост, да се пробие тунел под морското дъно или да се употребяват плаващи мостове.

Все още няма дефинитивно решение дали да се осъществя планът, защото рисковете са огромни. В частност, експертите би трябвало да прегледат обстановка, при която в тунела се взривява автомобил.

Ако планът бъде утвърден, може да се чака той да бъде осъществен за интервал от към 30 години.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР