Амазонка гори и целият свят е вперил очи в нея.

...
Амазонка гори и целият свят е вперил очи в нея.
Коментари Харесай

Огнен ад! Втората по значение гора след Амазонка е в пламъци

Амазонка гори и целият свят е вперил очи в нея. Но като че ли неусетно, още по-големи пожари са обхванали централната част на Африка.

Но те са по-различни. Причините за тях са други.

Масово употребяваната от медиите сателитна карта на НАСА демонстрира в яркочервено зоната на огнищата, която минава като линия през средата на континента, от Габон до Ангола, от Атлантическия до Индийския океан.
Безпокойството стигна до Г-7 в Биариц.

"Горски пожари бушуват и в Субсахарска Африка. Проучваме опцията да подхващам инициативна, сходна на тази, който обявихме за Амазония " написа в Twitter френският президент Еманюел Макрон.

Страните от Г-7 желаят да провиснал незабавно 20 милиона $, с цел да изпратят самолети цистерни "Канадеър " за битка с горските пожари в Южна Америка.

НАСА: Гигантски облак токсичен газ идва от пожарите в Амазония ВИДЕО

Дали тези самолети ще стартират да прелитат скоро и над девствените гори на Габон, пълнейки резервоарите си от бързеите на река Конго?

Безпокойството на френския президент е целесъобразно. Гората по поречието на р. Конго всекидневно е определяна като вторите по значимост за планетата след Амазония. Тя се простира на към 2 милиона кв. км и е ситуирана в няколко страни, като половината й повърхност се намира в Демократична република Конго, а останалото - в прилежащите Габон, Конго, Камерун и Централноафриканската република.

Както и в Амазония, горите в басейна на р. Конго гълтам тонове въглероден диоксид посредством дърветата и торфищата си. Те са леговище на изчезващи типове като горски слонове, човекоподобни маймуни и други

Внимание обаче: пожарите, които се следят в Африка на картите на НАСА, "не са в този регион на гората, а по-скоро в Ангола, Замбия и така нататък ", споделя Гийом Лекюе, експерт по Централна Африка в Центъра за интернационално съдействие в селскостопанските проучвания за развиването (CIRAD).

В изказване Ангола изрази неспокойствие от прибързаните съпоставения с Бразилия "които може да доведат до драматизиране на обстановката и до дезинформация на лековерните ".

Обичайни за сухия сезон пожари

Тези пожари са нормални за края на сухия сезон, показва анголското министерство на околната среда. "Оказва се, че в този интервал на годината в доста региони на страната ни има пожари, провокирани от земеделците в подготовка на земите преди наближаващия дъждовен сезон ", показва ведомството.

"Гората в Африка гори, само че не по същите аргументи ", изясни Този Мпану Мпану, дипломат и договарящ от страна на ДР Конго на климатичните конференции на Организация на обединените нации.

"В Амазония гората гори на първо място заради сушата и изменението на климата. В Централна Африка обаче главната причина са земеделските техники ", посочи той.

Разчистването на площи за аграрни потребности посредством опожаряване на гори - хилядолетна земеделска процедура, в цялостна диаметралност на интензивното развъждане на соя в Бразилия - е основна причина за обезлесяването.
В ДР Конго, където едвам 9 % от популацията има електричество, селските общини разполагат само с дърва, с цел да готвят храната си.

"Със настоящия ритъм на повишаване на популацията и при енергийните ни потребности, има заплаха до 2100 година горите ни да изчезнат ", означи с паника предходната седмица конгоанският президент Феликс Чисекеди.
Към заплахите от пожарите се прибавят обезлесяването, което заплашва дървени типове (като окуме в Габон и афрормозия в ДР Конго), и експлоатирането на естествените запаси (петрол и мини).

"Смята се, че сред 2003 година и 2018 година горските площи в ДР Конго са намалели от 67 на 54 % от територията на страната. Обезлесяването е действително ", сподели Мпану Мпану - "господин климат " на ДР Конго на годишните конференции COP.

"ДР Конго пое интернационален ангажимент да стабилизира каузи на горската си завивка на 63,5 % от територията си (от общо 2,3 милиона кв. км). А сме на път да изгубим тази борба ", означи със страдание той.

Страните създадоха политики за запазване на околната среда. Габон твърди, че 13-те му национални парка резервират 11 % от територията му.

ДР Конго публично разгласи мораториум върху отдаването на концесия на нови горски площи на дърводобивни компании.

"Законът за горите обаче позволява непромишлената сеч. Има доста оператори, да не загатваме китайците, които дават пари, с цел да могат да употребяват разрешителното за сеч на селските общини ", споделя Мпану Мпану.

"Трябва да пазим тези гори, които за момента като цяло са непокътнати, и да прекратим унищожаването на екваториалната гора за промишлени или демографски цели ", заключи ръководителят на акциите на "Грийнпийс " в Централна Африка Филип Вербелен.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР