Amazon обяви, че успешно е тествала космическа лазерна връзка между

...
Amazon обяви, че успешно е тествала космическа лазерна връзка между
Коментари Харесай

Amazon успешно предава данни в космоса с помощта на лазер със скорост до 100 Gbps

Amazon разгласи, че сполучливо е тествала галактическа лазерна връзка сред два прототипа на интернет спътниците Project Kuiper. Лазерната връзка сред орбиталните информационни спътници ще разреши на клиентите на Земята да обменят данни с ниска инертност, което ще разреши на пасажерите в самолетите, круизните кораби и хората в отдалечени места да получават бърз интернет на всички места.

Съзвездието от информационни спътници Project Kuiper на Amazon се построява като съперник на услугата Starlink на SpaceX. Въпреки това, като се има поради спонсорирането на плана на Amazon от Пентагона, който през 2022 година даде на компанията безплатна помощ в размер на 67 милиона $ за демонстриране на оптично сателитно предаване, съзвездието Project Kuiper се преглежда от американската войска като авариен вид за нейните потребности. Това е още по-важно, защото Amazon също ще дава изчислителни и облачни запаси посредством мрежа от спътници, за която военните също са абонирани.

„ В началото на ноември инсталирахме първите сполучливи оптични връзки сред нашите два прототипни спътника, което ни разреши да изпращаме и получаваме данни със скорост до 100 Gbps през целия тестов интервал от един час или повече. “

заяви Amazon в обява в блога на компанията

В тестовия режим по лазерен канал се предаваха и одобряваха разнообразни данни на разстояние 1000 километра, в това число симулирано извършване на покупки в онлайн магазини, гледане на видеоклипове с висока резолюция и разглеждане на уеб страници.

Лазерната технология е известна като „ оптични междуспътникови връзки “ или OISL и ще разреши на всички спътници в плануваното съзвездие на Amazon да поддържат непрекъснат контакт между тях и предлага скорост на свързване от към 100 GB в секунда

OISL може даже да е в положение да реализира по-високи скорости на интернет от обичайните наземни широколентови връзки. Това се дължи на обстоятелството, че светлината се движи по-бързо във вакуума на космоса, в сравнение с през оптичен кабел.

Amazon не е единствена в устрема си да развива лазерни връзки в космоса. Спътниците от мрежата на Starlink също споделят благодарение на лазери. Оптичните канали работят с по-висока скорост във вакуум, в сравнение с оптичните линии, което усилва потенциала им.

НАСА също минава към лазерни връзки в космоса. На борда на МКС се появи съоръжение за определяне на лазерна връзка със Земята със скорост 1,2 Gbps, а малко по-рано беше тествана лазерна връзка в космоса на огромни дистанции, когато станцията „ Psyche “ съобщи информация от разстояние 16 милиона километра.

Успешният тест е значим стадий от Project Kuiper, който в последна сметка планува съзвездие от 3236 спътника. Amazon към този момент съобщи, че възнамерява да стартира всеобщо произвеждане на спътниците си в цех в Къркланд, Вашингтон, по-късно този месец.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР