Алтернативният бюджет на ИПИ е насочен в 2 посоки -

...
Алтернативният бюджет на ИПИ е насочен в 2 посоки -
Коментари Харесай

ИПИ излезе с алтернативен бюджет

Алтернативният бюджет на ИПИ е ориентиран в 2 направления - по-ефективно разходване на обществените средства и данъчна система, насърчаваща вложенията и заетостта на ярко. Това съобщи пред БНР Лъчезар Богданов, основен икономист на Института за пазарна стопанска система, който през днешния ден ще предложи своя различен бюджет.

" Не предлагаме орязване, редуциране, лишаване на нещо на някой, а предлагаме по-разумно разходване на средствата. Така или другояче евентуално ще има нарастване на разноските по отношение на тази година, просто в нашето предложение това нарастване е по-малко. По отношение на приходите - главният принцип, който следваме, е да имаме данъчна система, която поддържа растежа, предизвиква предприемчивите и тези, които влагат и се трудят, само че тези, които го вършат на ярко. Да имаме система с ниски налози, само че с необятна данъчна основа. Устойчиво се борим срещу всевъзможен тип малки врати ", изясни той.

По думите му има доста дупки в българската данъчна система. Алтернативният бюджет предлага по какъв начин може да стане по този начин, че с по-ниски данъчни ставки бюджетът да събира задоволително доходи, тъй че да имаме по-нисък недостиг от този, който предлага държавното управление, уточни Богданов в изявление за предаването " Преди всички ". И още:

" Това, което се опитваме да покажем, е, че може по едно и също време да имаме обществени финанси, които се основават на ниски налози, такива, каквито подтикват икономическия напредък, вложенията, нововъведенията, предприемчивостта, труда, и в същото време с едно дейно ръководство на разноските на обществения бранш и с такава уредба на обществените системи, че в последна сметка да имаме по-малко разноски, да реализираме по-голям резултат и в последна сметка да имаме и по-малък недостиг ".

По думите на икономиста в различния бюджет на ИПИ дефицитът е по-малък - много по-близък до 0. Според него с нужните промени може да се реализира уравновесен бюджет.

Той означи, че в бюджета ИПИ започват с по-реалистично и консервативно очакване за растежа. Но се опитваме да преглеждаме сюжет за българската стопанска система, който е с повече вложения и по-високи приходи, добави Богданов.

" България може да се развива даже по-бързо от това, което предлага държавното управление, само че в случай че направи много промени, по-добра бизнес средата и изискванията за вложения и нововъведения ", акцентира той.

Според него положителните хрумвания лека бавно пробиват път. Икономистът е безапелационен, че това, което оферират, дава отговор на здравия разсъдък.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР