Алманах представя фотоси на макети на емблематични сгради във Варна

...
Алманах представя фотоси на макети на емблематични сгради във Варна
Коментари Харесай

Алманах представя фотоси на макети на емблематични сгради във Варна

Алманах показва снимки на макети на емблематични здания във Варна от интервала 1960-1975 година, заяви създателят му - журналистът Димитър Щерев.

Той посочи, че в книгата " Алманах на макетно ателие - Варна, за интервала 1960-1975 година " са показани повече от 200 фотоса на макети, правени през този интервал. В изданието има фотоси на произведения на едни от най-изявените варненски архитекти, които са работили по това време - Стефан Колчев, Симеон Димитров, Камен Горанов, Симеон Саралиев, Косьо Христов, и доста други, предава Българска телеграфна агенция.

В алманаха са включени снимки на макетите на Фестивалния и конгресен център в града; постройката на общината, която по това време е партийният дом на Варна; хотел " Черно море " ; банята " Гъбата " ; плувния комплекс. Много от включените в изданието със фотоси макети не са осъществени.

" Идеята е това нещо да бъде непокътнато, да остане в историята, тъй като тези макети към този момент не съществуват, само че най-малко имаме фотосите ", описа Щерев и добави, че основателят на макетното ателие е неговият дядо и затова фотосите са останали в фамилията.

Книжките ще бъдат дарени на Регионалната библиотека във Варна, на университети, които преподават архитектура, на учебни заведения и други.

 Снимка: Българска телеграфна агенция
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР