Алфатар. С панахида в храм Света Троица в град Алфатар

...
Алфатар. С панахида в храм Света Троица в град Алфатар
Коментари Харесай

Силистра: С панахида в храм „Света Троица в Алфатар и поднасяне на цветя и венци беше отбелязана 130 годишнината от рождението на Владимир Мусаков

Алфатар. С панахида в храм „ Света Троица " в град Алфатар и поднасяне на цветя и венци беше маркирана 130 годишнината от рождението на Владимир Мусаков. Това оповестиха от пресцентъра на Общината .Пред паметника на писателя се поклониха представители на общинска администрация, ДСХ - гр. Алфатар, ОУ „ Христо Ботев " гр. Алфатар, ДГ „ Щастливо детство " гр. Алфатар.
С литературно-музикална стратегия в НЧ „ Йордан Йовков 1894 " гр. Алфатар учениците от ОУ „ Христо Ботев " срещнаха и поздравиха всички присъстващи с творчеството на Мусаков.
Кметът на община Алфатар госпожа Янка Господинова връчи грамота и премия на Александър Петров Йорданов за реализирани високи резултати в национални, районни и общински състезания и надпревари в областта на образованието.
Кой е подпоручик Владимир Петров Мусаков?
Подпоручик Владимир Петров Мусаков е пълководец на взвод в картечната рота на 41-ви пехотен полк. Роден в София. Юрист. Тежко ранен на 19 септември 1916 година в боевете при Кокарджа. Умрял от рани в левия крайник на 28 септември 1916 година в 1/1-ва полска болница в Алфатар. Погребан е в двора на църквата „ Св. Троица " в Алфатар.
За него във снимка в сп. „ Отечество ", Книжка 3 от 21 януари 1917 година написа:
Но вместо да написа присъди на бойци, отлъчили се 24 часа и три минути, когато други в течение на три години бяха се отлъчили 24,000 часа, 136,800 минути, вместо да написа с мастило, когато може да написа с кръв, този наследник на българи, внук на българи, правнук на българи — българинът подпоручик Владимир Мусаков избра да почине, само че да живее. И умря до картечницата.
Автор на драмата " Далила ", играна през 1921 година и на „ Кървави петна ", издадена през 1943 година, брат на скулптора Атанас Мусаков.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР