Алея на бойната слава ще бъде обособена в Благоевград. Мащабният

...
Алея на бойната слава ще бъде обособена в Благоевград. Мащабният
Коментари Харесай

Алея на бойната слава в Благоевград разказва за победоносните битки и безсмъртните герои на България

Алея на бойната популярност ще бъде обособена в Благоевград. Мащабният арт план се осъществя на стената на казармите по продължение на ул. „ 14 полк “. На повърхност от 2 200 кв.м. ще бъдат изобразени всички победоносни борби на Българската войска от основаването на България до II Световна война.

В рамките на огромния план своето място ще намерят и безсмъртните герои на нашата Родина, като в обобщение ще бъде разказана цялата българска история.

Своеобразният паметник ще съдържа 60 авторски картини, които след изрисуването им ще бъдат консервирани, за да бъдат съхранени във времето. На стената на казармите ще бъде сложено и нощно осветяване и козирка .

Върху историческия стенна живопис ще има QR кодове, а благодарение на особено мобилно приложение жителите и гостите на Благоевград ще могат да получат информация с текст и тон за събитието, което съответната картина отразява.

Ще бъдат изобразени и голям брой старинни български знаци, чието значение ще се дефинира посредством мобилното приложение.

Общата стойност за осъществяване на плана е 980 хиляди лв., като за реализирането му ще бъдат набирани и дарения от Гражданско съдружие „ Възродена България - БНЕ “, по чиято концепция се извършва самодейността.

„ Това ще бъде един подарък за всички българи. Достъпът до Алеята на бойната популярност ще бъде безусловно свободен “, разясни Людмила Костадинова, представител на Горско стопанство „ Възродена България - БНЕ “.

„ Този план е образец за обединяване. Благодаря и на 3-то Бригадно командване, в лицето на полк. Митко Балтов, което поддържа концепцията. Самият план ще се трансформира в обект на голям интерес и ще помогне за развиването на културно-историческия туризъм в Благоевград. Тази стена на бойната популярност няма да е единствено на благоевградчани, а на всички българи “, съобщи кметът Илко Стоянов.

Първото от изображенията на стената на военното отделение към този момент е съвсем приключено, чака се планът да бъде финализиран до есента на 2023 година

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР