АлекситимияВероятно имате ли познати, които не могат да изразяват чувствата

...
АлекситимияВероятно имате ли познати, които не могат да изразяват чувствата
Коментари Харесай

Знаеш ли какво чувстваш?

Алекситимия

Вероятно имате ли познати, които не могат да показват възприятията си, все едно ги нямат. Може би това сте самите вие. Може даже да живеете с подобен човек и това да е доста затормозяващо за вас.

„ Не съм кадърен да изпитвам страсти или да показвам възприятията си “! Сякаш епидемия  популяризира Алекситимията в днешно време. Без значение възрастта и пола, хората са разграничени от своите страсти, сякаш с нож е отрязана връзката сред сърцето и мозъкът….и няма усеща. Последни проучвания сочат, че 10% от хората имат този признак. Да това не е болест, това е единствено признак.

Когато човек не приказва за страстите си, доста елементарно си мислим, че той нищо не усеща и не е кадърен да усеща. Истината в действителност е друга! Хората с алекситимия, просто усещат на надълбоко физическо и телесно равнище съществени страсти като Тъга, Гняв и Страх, само че не усещат нюансите им. Душевното им положение, когато споделят с останалите е в действителност усложнено. Посредством Алекситимията си те притъпяват чуствата си до тоталното им отказване и изтриване. Те мъчно споделят, мъчно се показват. Това поражда компликации и за околните им хора, които чакат израз на човешки страсти, посредством „ Обичам те “, „ Прости ми “, „ Извинявай “…

Защо поражда Алекситимията?

Когато още в детството не е имало прочувствена съгласуваност със родителите и не сме назовавали страстите си. Никой не ни е питал като сме били деца, по какъв начин се усещаме и по този метод сме потискали страстите си . Да си спомним възпитанието за момчетата, да вземем за пример? „ Недей да плачеш1; Мъжете не плачат!; Ти си мъж! “…. и момчето потиска, отхвърля,като че ли не усеща.  Алекситимията  може да се случи след потрес, гибел, катастрофа…

Как се терапевтира?

Ако човек приказва за положението си и го осъзнава, това е първата крачка в лечението с Алекситимията.  Трябва време, тъй като ученето на страстите е развой. Психотерапевтът учи по какъв начин да показваме възприятията си без позор или терзания, че някой ще съди за страстите, които изпитва надълбоко в себе си. Терапията при алекситимия включва насърчаване на способността за себеизразяване на вербално и невербално равнище. Отработване на психологичните контузии в детството заради неналичието на прочувствена съгласуваност със родителите, както и осъзнаване, наименуване и изложение на потиснатите в ранна възраст усеща и насърчаване на прочувствения разговор с обкръжението.

Хипнозата също е доста мощен способ в този случай.

Инфо: https://psiholozi.com

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР