Алексей Трифонов е новият председател на Софийския градски съд ©

...
Алексей Трифонов е новият председател на Софийския градски съд ©
Коментари Харесай

Вечерни новини: Нов председател на Софийски градски съд, парламентът одобри здравния бюджет за 2019

Алексей Трифонов е новият ръководител на Софийския градски съд

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Вечерни вести: Светът реагира на спора Украйна-Русия, министър председателят закрива организацията за българите в чужбина

И още: Висш съдебен съвет избира нов ръководител на Софийския градски съд; Дребните прегрешения няма да оскъпят " Гражданска ", на следващия ден е окончателното гласоподаване на здравния и обществения бюджет
26 ное 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица
25 ное 2018 Вторникът бе значим ден за правосъдната система, в който се организира избор за нов ръководител на едно от най-важните съдилища в страната - Софийски градски съд (СГС). Членовете на съвета избраха за поста съдията от Апелативния съд Алексей Трифонов, макар че другия кандидат - съдията от Софийски градски съд Евгени Георгиев, се ползваше с поддръжката на магистратите в същия съд.

Напрегнат бе денят и в Народното събрание, където на изключително съвещание депутатите гласоподаваха дефинитивно бюджета на здравната каса за 2019, с който се прокарват и промени в здравната система - някои от които противоречиви. Сред тях е да вземем за пример основаването на мегакомисия за медицински контрол, която ще прелицензира лечебни заведения.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Остава напрегната обстановката към спора сред Украйна и Русия поради случая в Керченския пролив, при който кораби на съветския военноморски флот задържаха три украински плавателни съда. Военното състояние в пограничните райони на Украйна бе утвърдено нощес от Народното събрание и ще е реалност от на следващия ден, а българското външно министерство поучава българите да лимитират пътуванията си до Украйна. Темата бе централна и в диалозите на премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев с полския президент Анджей Дуда, като и тримата приканиха Москва да освободи украинските кораби и екипажите им и да работи за събаряне на напрежението посредством разговор.

НАЙ-ВАЖНОТО

Висш съдебен съвет избра Алексей Трифонов за ръководител на Софийски градски съд. Той е бил два пъти член за ЦИК от Движение за права и свободи

Наказателният арбитър от Софийския апелативен съд Алексей Трифонов бе определен за ръководител на значимия Софийски градски съд (СГС), който през последните години стана легендарен с проблематичното си ръководство поради опитите на политиците да го овладеят. При гласуването в Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет Трифонов получи 9 гласа против 4 за другия претендент Евгени Георгиев. Георгиев се кандидатира за повторно в този избор и двата пъти получи мощна поддръжка от сътрудниците си в Софийски градски съд, които гласоподаваха за него с огромно болшинство на общо заседание на съда.

За следващ път при избора на ръководител на знаков софийски съд Висшият правосъден съвет подцени напълно вота на съдиите от този съд и заложи на претендента, който не е подсилен от тях. При избора останаха подозрения за политическа обязаност на Трифонов, който е бил два пъти член на ЦИК като номинация на Движение за права и свободи. През 2017 година влезе за два месеца и като зам.-министър на правораздаването в служебния кабинет на Огнян Герджиков. По време на днешното чуване останаха и подозрения за спор на ползи на един от членовете на Висш съдебен съвет, който по самопризнание на самия Трифонов го е приканил да намерения дали да не взе участие в избора за ръководител на Софийски градски съд. Това е един от най-важните съдилища в страната, първа инстанция за търговски разногласия сред компании в София, т.е. съвсем всички огромни и значими бизнес каузи, пред него се записват политически партии и други

Депутатите одобриха дефинитивно бюджета на здравната каса за следващата година

Парламентът одобри дефинитивно бюджета на здравната каса с гласовете на ръководещите. Той планува през идната година 4.35 милиарда лева, или с 490 млн. повече спрямо тази година, да бъдат платени за медицински услуги. Приходите от здравни вноски ще са 2.8 милиарда лева като спрямо предстоящото осъществяване през 2018 година се залагат с 220 млн. лева повече. Този растеж наподобява изцяло изпълним поради нарастването на минималната заплата и оптималните осигурителни прагове, които водят и до по-високи здравни вноски.

През бюджета на касата в преходните разпореждания ръководещите пробваха да прокарат основни промени в болничния и лекарствения бизнес, само че след рецензии отдръпнаха множеството от предложенията си, а други смекчиха. По проект в сряда и четвъртък ще бъдат гласувани първо обществения и след това държавния бюджет.

СНИМКА НА ДЕНЯ
След сполучливо кацане галактическият уред InSight прати първата си фотография от Марс


[Reuters]
След близо седем месеца галактическият уред InSight на НАСА кацна на повърхността на Марс след рисковано пресичане на атмосферата на алената планета. Няколко минути след кацането сондата изпрати и първата си фотография от повърхността на Марс, с мъгляв облик поради облака прахуляк от кацането, само че на която се вижда хоризонтът на планетата. НАСА не е спускала уред на Марс от роувъра " Кюриосити " насам през 2012 година InSight би трябвало да направи значими проучвания на вътрешността на планетата, от които би трябвало да се разбере вътрешната й температура, размерът и съставът на ядрото й.
Междувременно преди приземяването InSight в предаване на HBO бе излъчено изявление с софтуерния бизнесмен Илън Мъск. В него той разгласи, че обмисля дали да отиде на Марс и вероятността да го направи е " 70% ", макар че рискът да загине е доста огромен. Все отново, в случай че кацне сполучливо, предприемачът счита да " работи непрестанно ", с цел да построи база и да сътвори подобаващи за индивида условия.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИM

Таксиметрови водачи ще стачкуват на следващия ден в София


Столични таксита възнамеряват на следващия ден митинг с искане общината да вкара и минимална цена за транспорт в София, както и да актуализира оптималната. В момента в столицата няма долна граница, а единствено горна, която е 1.30 лв/км денем и 1.60 лева./км през нощта.

Искането на водачите е необичайно, защото множеството компании правят транспорти на цена към 80-90 ст./км дневна цена, т.е доста под максимума и няма спънка да завишат цените си сами. Те обаче желаят това да направи общината, като в изявленията приказват за 1 лева най-малко на километър. Освен това желаят и да им бъде разрешено да карат в бус лентите.

Украйна вкарва военно състояние в няколко района поради напрежението с Русия

От на следващия ден в няколко района на Украйна се вкарва военно състояние за 30 дни. Парламентът взе решението нощес по предложение на президента Петро Порошенко поради случая в Керченския пролив, при който кораби на съветския военноморски флот задържаха три украински плавателни съда. Военното състояние се вкарва не на цялата територия на страната, а единствено в тези региони, които директно граничат с Русия, Молдова, включително Приднестровието, а също по крайбрежието на Черно и Азовско море, а " точно там, където може да бъде нанесен удар ".

Военно състояние не е въвеждано даже след анексирането на Крим през март 2014 година Сега то е реалност на фона на един от дребното директни военни произшествия, откогато Русия причисли Крим към територията си и стартира да поддържа сепаратисти в Източна Украйна. Срещу сходна мярка към този момент се оповестиха трима някогашни президенти на страната - първият ѝ Леонид Кравчук, Леонид Кучма и Виктор Юшченко. В намерено писмо те предизвестиха, че военното състояние би било " опасност за демокрацията ".

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

Фотограф: Kevin Lamarque
" По света CNN има авторитетен глас, който обрисува Съединени американски щати незаслужено и погрешно. Нещо би трябвало да се направи, в това число опцията Съединени американски щати да стартира своя лична Световна мрежа, която да ни демонстрира на света тaкива, каквито сме - ВЕЛИКИ! "
Президентът Доналд Тръмп в Twitter

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Ветото на президентът Румен Радев върху пакета с промени в данъчните закони за идната година не мина, само че в този момент той е сезирал Конституционния съд за два текста в тях. Единият е обвързван с една част от промените в Закона за митниците , с които се дава право за преустановяване без предупреждение по преценка на шефа на митниците на правните отношения с шефовете на дирекции. Другият е за въвеждането на по-високи данъчни ставки за парцели в курорти според от потреблението на парцела.

До края на тази година Столичният общински съвет ще избере квартали и обитаеми места към София, в които да бъдат сменени или да се изградят водопроводи и канализация. Общата инвестиция ще е 500 млн лева, като общината ще кандидатства за 400 млн. лв. по стратегия " Околна среда ", а останалите 100 млн. лв. ще са от бюджета й. Проектът беше показан в общинската комисия по инженерна конструкция през днешния ден.

Въпреки забележителното покачване на приходите в последните няколко години, повече от половината българи (53%) не са могли да се оправят с непредвидени финансови разноски през предходната година , демонстрират данни на Евростат. Този дял е доста над междинния за Европейски Съюз, който е 34%.

Близо 31% от българите, които живеят и работят в чужбина, биха се върнали, други 21% се двоумят. Това демонстрира анкета, извършена от Българската асоциация на софтуерните компании измежду повече от 4 хиляди души, работещи в над 70 страни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР