Александрийският папа и патриарх на цяла Африка Теодор II изпрати

...
Александрийският папа и патриарх на цяла Африка Теодор II изпрати
Коментари Харесай

Александрийският папа към Сръбския патриарх: Запазихте оглушително мълчание на нашите призиви за подкрепа

Александрийският папа и патриарх на цяла Африка Теодор II изпрати отговор на писмото до него от Сръбския патриарх Порфирий, който го приканва да издигне глас „ против несправедливото задържане в пандиза на игумена на Киево-Печерската лавра Вишгородски и Чернобилски митрополит Павел (Лебед) “, съобщи.

Припомняме, че в на 22 юли патр. Порфирий изпрати писмо до предстоятелите на всички поместни православни църкви, както и до Римския папа Франциск, Кентърбърийския архиепископ Джъстин Уелби, генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, висшия комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида и други, в което ги прикани да упорстват митр. Павел (Лебед) да бъде освободен, с цел да може той да „ продължи своята евангелска задача, която може да донесе единствено положително на страните в спора, и изключително на народа в Украйна “.
В писмото се споделя също, че „ във времена на огромни, сложни и рискови исторически промени, както е видно през днешния ден, дълг на всеки човек, който обича справедливостта, без значение от своята вяра, народност, идеологическа или политическа ориентировка, е да показва несправедливостите, осъществени против хората и техните съществени човешки права “. Такъв образец, – съгласно сръбския патриарх – е митр. Павел, „ който беше подложен в пандиза от украинския съд “. Това правосъдно решение, съгласно него, не се основава на закон, който е годен в правно уредените страни, а е резултат от „ сложната атмосфера в Украйна, която гори във боен огън “, а въпреки това – и от „ желанието на сегашните управляващи да завладеят Киево-Печерската лавра, една от най-важните светини на православния свят като цяло “.

Отговора си до своя другар, патр. Порфирий, патр. Теодор II популяризира обществено. В него той припомня на предстоятеля на Сръбската черква, че той е оставил без отговор многократните апели на Александрийска патриаршия към поместните православни църкви да осъдят несправедливите дейности на Руската черква в юрисдикцията на патриаршията в Африка, които са също явна неправда, нарушение на църковните догми и имат за последица въвеждането в сексапил и основаването на разцепление измежду хиляди православи християни в Африка. Патр. Порфирий обаче замълча пред тези апели, с цел да не подлага на критика съветската политика.

По-конкретно в писмото се споделя:

„ Получихме братското писмо от Ваше Блаженство от 22 юли т.г., посредством което описвате ситуацията на служещия в Украйна митрополит Вишгородски и Чернобилски Павел, от църковната пълномощия на Московската патриаршия.

Ще отговорим непосредствено, че безусловно заставаме зад отбраната на човешките права на всеки наш близък, стига той да почита и съблюдава законодателството в своята страна, както и правата на своите съграждани.

Смело обаче ще изложим на Вашето общително внимание мъчителния проблем, който породи, откакто се запознахме с написаното от Вас.

Вие пишете буквално, Ваше Блаженство: „ Във времена на огромни, сложни и рискови исторически промени, като тези, в които живеем през днешния ден, дълг на всеки човек, търсещ правдивост – без значение от религиозния му генезис, народност, идеологическа или политическа ориентировка – е да показва несправедливостите, осъществени по отношение на хората и техните съществени човешки права “.

Нашата Александрийска патриаршия от дълго време страда от добре известния случай на нелегално нахлуване на Руската черква в рамките на нашата патриаршеска пълномощия. Московската патриаршия и нейният сегашен предстоятел реагираха самочинно на един църковен акт, открит от църковните догми преди епохи, а точно даването на автокефалия на Светата черква на Украйна от Вселенската патриаршия, и нахлуха по грабителски и безочлив метод в географските лимити на нашата пастирска пълномощия в Африка, като „ люти вълци, които няма да щадят стадото “ (Деян. 20:29), където се пробват да внесат разделяне сред христолюбивото ни паство, отравяйки духовно уязвимите души на стотици хиляди наши новопросветени африкански рожби, новородени в Христа, за чието просвещение гръцки мисионери са полагали старания, с риск за живота си, в продължение на десетилетия, както прочее е било през миналите епохи и с просвещението в Христа на нашите славянски и съветски братя.

Във времена на рецесия за човечеството и християнския свят, както ясно признавате в последното си писмо по отношение на Украйна, Вие казвате, че тя „ е в пламъци “, само че без да назовете виновника за тази нападателна война против един православен народ. Нашите съветски православни братя и сестри умишлено раздират хитона на Спасителя Христос, противопоставяйки се на втората катедра (в диптисите) Александрийската черква, която като „ квачка събира пилците си под крилете си “ (Мат. 23:37).

Пред лицето на този неправдив, небратски, антицърковен и антиканоничен акт със страдание означаваме, че Ваша вежливост не прояви същата сензитивност както в тази ситуация с брата от Московската патриаршия Вишгородски митрополит Павел, като запазихте оглушително безмълвие, макар многократните апели на Наше примирение, които засягаха участта освен на един човек, а на хиляди африкански православни християни…

Каква е повода, която Ви диктува това неоправдателно и незаслужено безмълвие, пред лицето на Господа, на нашата Църква и на историята?

Ваше Блаженство,

„ Да стоим добре “, само че и „ да стоим заслужено “! Ние слагаме Вас, нашия безценен другар Негово Блаженство, и поместните православни църкви пред тяхната отговорност, като чакаме братска демонстрация на същата сензитивност, която Вие персонално проявявате за нашия другар и съслужител митр. Павел.

Оценяваме чувствителността на Вашата патриаршеска съвест към дадения от Бога принцип на справедливостта и чакаме незабавното Ви наказание на тези противозаконни и неетични дейности, като се молим горещо сходни антихристиянски и антиканонични дейности на братята от Север да не почукат и на Вашата врата с измислени обвинявания и с трагични последствия за цялата Православна черква.

Независимо от това, ние приятелски прегръщаме и целуваме Ваше Блаженство, оставайки с обич в Христа и с всяко почитание.

Александрийски папа и патриарх на цяла Африка Теодор II “.

Писмото на Александрийския патриарх не е отразено в сръбската църковна преса.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР