Александра БЖОЗОВСКИФон дер Лайен, Макрон и Си Дзинпин участваха в

...
Александра БЖОЗОВСКИФон дер Лайен, Макрон и Си Дзинпин участваха в
Коментари Харесай

ЕС не промени позицията на Пекин за Украйна

Александра БЖОЗОВСКИ
Фон дер Лайен, Макрон и Си Дзинпин участваха в тристранна среща в Пекин. Преди полемиките Макрон сподели, че Западът би трябвало да ангажира Китай, с цел да помогне за преустановяване на войната и да предотврати " спираловидно " напрежение, което може да раздели световните сили на враждуващи блокове.
" Знам, че мога да разгадавам на вас да вразумите Русия и всички да седнат на масата за договаряния ", сподели френският водач на Си по време на двустранна среща в Пекин.
Фон дер Лайен уточни, че особено е предизвестила китайския водач Си Дзинпин да не изпраща оръжия на Русия, в противоположен случай това ще повлияе " доста " на връзките на страната му с Европейски Съюз.
" Ние разчитаме на Китай да не дава никакво военно съоръжение, директно или непряко, на Русия, тъй като всички знаем, че въоръжаването на агресора би било срещу интернационалното право ", сподели Фон дер Лайен пред кореспонденти в Пекин след срещата си със Си. " Това в действителност би навредило доста на връзките сред Европейски Съюз и Китай ", добави тя.
Френски дипломатически източник сподели, че Макрон също е призовал Си да не дава оръжия на Русия и че Си е дал отговор, че това не е негова война.
Посланията на двамата европейски водачи сътвориха облик на обединен фронт за Украйна. Въпреки това остава неразбираемо дали Пекин е предложил някакви гаранции за потребление на своя лост за въздействие върху Русия.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР