Александър Вучич изрази загриженост за ситуацията със сигурността в Северно

...
Александър Вучич изрази загриженост за ситуацията със сигурността в Северно
Коментари Харесай

Столтенберг се срещна с Вучич в Брюксел, призова Сърбия и Косово към диалог

Александър Вучич изрази угриженост за обстановката със сигурността в Северно Косово, обвинявайки още веднъж управляващите в Прищина за последното експлоадиране на напрежение в връзките сред локалните косовски сили за сигурност и сръбското население.

Сръбският президент беседва в щаб-квартирата на НАТО в Брюксел с генералния секретар Йенс Столтенберг.
Загрижен съм доста за последните развития в цяло Косово, освен в северната част. Имаме проблеми със сигурността там, освен политически проблеми. Имаше тежко ранени, потърпевши сръбски жители. Няма настоящи следствия на тези произшествия, което доста ни тормози. Има и неоснователни и случайни арести на сърби, което е най-голямото безпокойствие на сръбската общественост, която живее в Северно Косово, и на всички сърби, без значение къде живеят.
Александър Вучич – президент на Сърбия

От своя страна, Столтенберг прикани двете страни в спора да проявят въздържаност и да се включат интензивно в разговора, иницииран от Европейски Съюз.
Ние мощно имаме вяра, че единственият път напред е да се включим в разговора, подпомаган от Европейски Съюз. НАТО мощно поддържа разговора. Сърбия е наш дълготраен сътрудник и ние сме уверени, че вие ще се включите в този разговор по градивен метод.
Йенс Столтенберг – общоприет секретар на НАТО

Столтенберг изрази убеденост, че силите на НАТО в Косово – КейФОР – ще продължат да се грижат за опазването на мира и сигурността, само че осъди нападенията против бойци от контингента.

Алиансът усили с към 500 военни състава на задачата в отговор на неотдавнашните митинги и конфликти в Северно Косово, провокирани от избора на етнически албанци за кметове на четири общини.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР