Александър Везенков и съотборниците му от Олимпиакос се класираха за

...
Александър Везенков и съотборниците му от Олимпиакос се класираха за
Коментари Харесай

Олимпиакос удари Фенербахче, влезе в топ 4 на Евролигата

Александър Везенков и съотборниците му от Олимпиакос се класираха за втора поредна година за Финалната четворка на Евролигата по баскетбол за мъже. Гръцкият гранд, първенец в постоянния сезон, победи турския Фенербахче с 84:72 (20:15, 24:18, 21:19, 19:20) като хазаин в петата решителна среща от четвъртфиналните плейофи на шампионата и завоюва серията с 3:2 триумфа.

Финалната четворка ще се организира сред 19 и 21 май в литовския град Каунас, а противник на Олимпиакос на полуфиналите ще бъде спечелилият от утрешния пети мач в серията сред Макаби Тел Авив и Монако. Място в топ 4 към този момент има и испанският Барселона, който чака съперника си от двойката Реал Мадрид и Партизан, за които на следващия ден (10 май) също следва пети дуел.

За трикратния първенец в Евролигата Олимпиакос това ще бъде 12-о присъединяване във Финалната четворка. През предишния сезон съставът от атинското предградие Пирея приключи на четвърто място по време на финалите в сръбската столица Белград.

Българинът Александър Везенков изигра добър мач и оказа помощ за успеха на гръцкия отбор със 17 точки, 5 битки и 1 открадната топка за 34 минути на терена. Националът имаше основни изяви, с цел да задържи Олимпиакос задатъка си през второто полувреме.

Началото на дуела в Гърция бе доста динамично и оспорвано. Домакините имаха 5 точки преднина след първата част. Фенербахче понижи изоставането си и поведе с 31:29 в средата на втората четвърт след два точни наказателни удара на Марко Гудурич. Олимпиакос бързо реагира със серия от 15:0, въодушевена от Костас Слукас и довела до задатък от 44:31 при оставащи 29 секунди от първото полувреме. Това бе и най-голямата серия, записвана в пети мач от плейофите в историята на шампионата.

На почивката резултатът бе 44:33, а през цялото второ полувреме гръцкият гранд не изпусна водачеството, за което способства и Везенков. Олимпиакос не разреши на Фенербахче да заплаши съществено преднината му, като след 30 минути игра водеше с 65:52, а в последната част разликата не падна под 11 точки.

Най-полезен за успеха на домакините бе Костас Слукас с 22 точки, 3 битки и 6 асистенции. Костас Папаниколау оформи „ дабъл-дабъл “ с 14 точки и 11 битки, а Шакил МакКисик се включи с 11 точки и 4 битки.

Марко Гудурич се отличи с 26 точки, 3 битки и 2 асистенции за Фенербахче, до момента в който Джонатан Мотли добави 14 точки и 4 битки.

Двубоят в препълнената зала в Пирея бе следен онлайн и от Майк Браун - старши треньор на Сакраменто Кингс, който държи правата на Александър Везенков за Националната баскетболна асоциация (НБА).
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР