Александър Везенков e Спортист на България за 2023 година. Баскетболистът

...
Александър Везенков e Спортист на България за 2023 година. Баскетболистът
Коментари Харесай

Александър Везенков е Спортист на България за 2023 година

Александър Везенков e " Спортист на България " за 2023 година. Баскетболистът на Сакраменто Кингс събра най-вече точки в анкетата на спортните публицисти и за втори следващ път печели премията за №1. Той обра и фенския избор. Статуетките от негово име получи първият българин в НБА и началник на федерацията Георги Глушков.


" Това е едно огромно самопризнание, което ме кара да работя още по-здраво, с цел да оправдая упованията на хората. Благодаря на моето семейство, което постоянно е до мен. Това беше неповторима година за мен - с доста триумфи и трофеи. Честитя на всички спортисти, които попаднаха в десетката. Нека новата година бъде доста сполучлива за българския спорт ", съобщи баскетболистът във видеопослание.

Везенков изпрати най-хубавите 12 месеца в кариерата си. Българският национал завоюва купата в Гърция с Олимпиакос, игра край в Евролигата и бе определен за MVP на конкуренцията, записвайки приблизително 17.6 точки и 7 битки, с успеваемост от 65.8 % при стрелбата за 2 точки и 39.8 % при стрелбата от далечна отдалеченост.

През лятото Александър Везенков предприе най-голямата стъпка в спортната си кариера досега, обличайки екипа на отбора от НБА - Сакраменто Кингс. Той подписа тригодишен контракт против 20 млн. $.

Втори се подреди двукратният притежател на наградата - Григор Димитров, а трети е международният рекордьор на 400 м свободен жанр при юношите Петър Мицин.

Церемонията не мина и без сръдни. Нургюл Салимова, която приключи втора на Световната купа и завоюва отборната европейска купа, напусна сцената незабавно откакто беше наградена за шестата си позиция в класацията. Единствените й думи бяха " Благодаря, за доста години ", след което побърза да се отдръпна с тъмно изражение.

Тя въпреки всичко трябваше да се върне на сцената дружно с Виктория Радева. Двете одобриха премията за тим №1. Техните съотборнички – Гергана Пейчева, Антоанета Стефанова и Белослава Кръстева - отсъстваха, защото се готвят в чужбина. Втория път Нургюл беше доста по-словоохотлива.

Ето и Топ 10:

1. Александър Везенков (баскетбол)

2. Григор Димитров (тенис)

3. Петър Мицин (плуване)

4. Алберт Попов (ски-алпийски дисциплини)

5. Карлос Насар (вдигане на тежести)

6. Нургюл Салимова (шахмат)

7. Боряна Калейн (художествена гимнастика)

8. Йоана Илиева (фехтовка)

9. Стилияна Николова (художествена гимнастика)

10. Александър Николов (волейбол)

Призът за „ Спортист с увреждания “ отиде в Християн Стоянов (лека атлетика). Състезателят не участва на церемонията, тъй като е на подготвителен лагер преди Параолимпийските игри в Париж по-късно тази година. През 2023 година Християн завоюва за повторно международната купа на 1500 м при хората с увреждания. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР