Александър МАРИНОВ На пръв поглед, за разлика от минали епохи,

...
Александър МАРИНОВ На пръв поглед, за разлика от минали епохи,
Коментари Харесай

Държавата, която за нищо не отговаря

Александър МАРИНОВ

На пръв взор, за разлика от минали столетия, у нас дефицити няма. Напротив, стоковото предложение пращи от обилие в директния и преносния смисъл – от асортимента на дрешките в моловете до нароилите се (частни) лечебни заведения и учебни заведения. Но породи нов, може би още по-мъчителен проблем, невъзможният достъп до това обилие. Има голям подбор от качествени храни, места за отмора, жилища, здравни и просветителни услуги, само че болшинството от българите просто не могат да си ги разрешат. Или някои си го разрешават на цената на възходящо и рисково задлъжняване.

А най-страшният недостиг е неналичието на положително държавно ръководство. Образованите хора знаят, само че дано въпреки всичко напомним, че положителното ръководство не е метафора, нито случайно подложен етикет. То е система от стандарти и съответни измерители, които демонстрират дали страната се ръководи по този начин, че да служи на богатството на обществото. На обществото като цяло, а не на обособени негови членове, концентрирали властови и финансови запаси (които към този момент вървят ръка за ръка).

Тази система от стандарти за положително ръководство е необятно прилагана в целия свят или най-малко в по-напредналата част от него. Има интернационалните ранглисти и рейтинги, да не приказваме за вниманието и контрола от страна на обособените общества. Неслучайно правото на положително ръководство към този момент е възприето като главно човешко право и обществено богатство. У нас също се приказва за това, само че някак разсеяно и без никаква връзка с политическата и управническата процедура. Защото тя, българската процедура, е безспорен противовес и отричане на смисъла и правилата на положителното ръководство. Това събитие ни минимум не смущава нашенските политици и служители, а, за максимален позор, и цяла плеяда от вървящи с обоза на властта псевдо-журналисти и специалисти. За тази компания страната ни се ръководи по-добре от всеки път, а от днешните властници по-добри няма.

Цялата тази блага родна картинка би била мотив единствено за омерзение, псувни или незаинтересованост, в случай че не бе една значима и страшна последица от неприятното ръководство, която към този момент тегне над нашето ежедневно битие. Лошото ръководство убива – в дословния, а не в преносния смисъл на думата. И тази засилваща се опасност трансформира хиляди българи в бежанци, спасяващи себе си и децата си (родени и неродени) в чужбина.

Разбира се, това не се случи внезапно. Преглеждайки остарели изявления в „ Банкеръ”, попаднах на публикация, писана преди повече от 10 години и озаглавена „ Под отломките на държавата”. В огромен български град рухва козирка на постройка, заради почивните дни разчистването се забавя, само че от самото начало управляващите настояват, че потърпевши няма. В края на краищата под отломките намират тялото на 20-годишна студентка (която е агонизирала в продължение на часове).

Така се наливаха основите на неприятното, безконтролно ръководство у нас. Сега сме на нови висоти. В резултат на нехайството, некомпетентността и корумпираността на съответни лица и органи, представляващи държавната власт, жертвите на неприятното ръководство към този момент са хиляди. Те са в селата, потопени от неподдържани и прелели водоеми, по зле издигнатите пътища, под колелата на ръководени от пияни или неправоспособни водачи коли. Да не приказваме за на практика лишените от достъп до медицински грижи и медикаменти хиляди възрастни и небогати хора. Нека прибавим индустриалните повреди и трудовите злополуки.

Някой би възразил, че такива трагични произшествия стават на всички места по света и че страната не е в положение да ги предотврати. Един навирен млад народен представител от ръководещото болшинство даже отсече: „ Държавата не може да дава отговор за всичко!” Така е, а и не би трябвало. Но има неща, които само страната би трябвало да обезпечава и в противоположен случай да дава отговор, само че не въобще и нереално, а в лицето на свои упълномощени представители. Защото в последна сметка най-важните характерности на неприятното ръководство са непрозрачността, безотчетността и неналичието на съответни механизми за носене на лична отговорност.

Да вземем за образец най-шумните кавги през последните седмици, които обаче са отражение на рискови сривове на естественото публично действие. Безпрецедентното източване на голям масив от персонални данни не бе резултат от неотразима кибер-атака, а просто разумно разследване от сериозно ниската степен на защитеност на множеството български институции, и то макар изхарчените за това големи средства. Епидемията от африканска чума по свинете, която се трансформира в икономическа и екологична злополука, доближи такива поразяващи мащаби поради продължаващото безгрижие и трайна непросветеност на съответни длъжностни лица и органи (и още веднъж макар изразходването на огромни обществени ресурси).

Това, което е изключително особено за българската обстановка на неприятно ръководство, е точно показното бягство от отговорност. Виновни няма, а даже когато се подават насилствени оставки, се оказва, че въпросните герои не са създали нищо неприятно и даже могат да служат като образец за подражателство (случаят „ Своге”).

На обществото се оферират нелепи пояснения, които скоро се оказват опровергани по смешен метод. Така хакерската офанзива против Национална агенция за приходите в началото бе приписана на съветските секрети служби, по-късно бе квалифицирана като целящ дестабилизиране на ръководството терористичен акт, а най-после се оказа, че притежателят на фирмата-кибертерорист е основател на ГЕРБ.

Историите за дивите свине, които преплували Дунава или прескачали декоративната оградка по границата с Румъния, щяха да ни разсмиват, в случай че не бяха опит за отклонение на вниманието от същинските аргументи за очертаващата се крах на цялостен бранш. Но за това – по логиката на ръководещите – не може да бъде виновна страната. Нашата страна и най-много нейните ръководители могат да дават отговор само за триумфите, за рязането на лентички и за безконтролното разпределяне на милиарди без критерии, единствено за персонална известност и потушаване на възходящото публично неодобрение.

Всичко това не е низ от нещастни случайности, а разследване на системата, т.е. методът, по който е построена и действа страната. Това е цената за обсебването на държавната власт от некомпетентни и аморални хора и не трябва да има подозрение, че тази цена занапред ще нараства и ще става все по-страшна. Ние би трябвало да решим дали желаеме да я плащаме и докога ще можем да си го разрешаваме.

Решението на казуса, който заплашва самото ни битие като нация, не се свежда просто до премахване на тези некомпетентни и аморални хора, макар че с това би трябвало да се стартира. Трябва радикално да се промени системата, която разрешава такива човеци да превземат страната и да я ръководят по този метод.

А това също значи напълно съответни промени на съответни неща – като се стартира от Конституцията и законите, през институционните пълномощия и механизмите за кадрови асортимент до най-важното – въвеждането на действителни принадлежности за обществена отчетност и надзор на обществото над упражняването на властта. Крайно време е да проумеем, че използването на властта без персонална отговорност за това е в основата на всичките ни беди.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР