Александър е около 40-те, работи в медийния бранш и живее

...
Александър е около 40-те, работи в медийния бранш и живее
Коментари Харесай

Само вдигаш телефона и след половин час ти доставят кокаин

Александър е към 40-те, работи в медийния отрасъл и живее в един от най-хубавите берлински квартали. Преди пандемията също употребявал кокаин, само че в този момент много нараснал потреблението. Пред Дъждовни води той признава, че " смърка " до четири пъти седмично - дружно с другари. Навремето се събирали в питейни заведения, където също употребявали, въпреки и по-малко: „ В една компания от осем души няма по какъв начин всички непрекъснато да влизат в тоалетната. В къщи обаче просто изсипваш бялото на масата, правиш осем автомагистрали и всеки си смърка колкото желае, “ изяснява Александър. Още няма публична статистика за въздействието на пандемията върху потреблението на опиати. Във времена, когато контактите сред хората са лимитирани, летищата пустеят, а границите са затворени, наркотрафикантите позитивно срещат не по-малко компликации от почтените бизнесмени. Затова доста специалисти чакаха, че търговията с опиати ще се свие. А отсам - и потреблението.

Също както си поръчваш пица

Александър от Берлин обаче не вижда никакъв проблем в доставките на кокаин. Вдигаш телефона – и след половин час „ кокаиновото такси “ към този момент е пред входа. Както си поръчваш пица, същото е, споделя той и изяснява, че цените са постоянни, а качеството даже се покачва. Потвърждава то и Рене Мачке, който стои от другата страна на барикадата. Шефът на митническото следствие в Хамбург споделя пред Дъждовни води, че кокаинът постоянно влиза най-много през огромните пристанища. На пристанището в Хамбург всеки ден се разтоварват повече от 23 000 контейнера. Хората на Мачке ревизират най-подозрителните: колета от Латинска Америка, контейнери, които са пристигнали по избрани съмнителни направления или пък се водят на компании с неприятна популярност. В едно помещение с размерите на спортна зала митничарите гледат на рентген подозрителните контейнери.

И хващат от ден на ден кокаин: ту опакован с колета спортни сакове, ту в чували с ориз или фураж. „ Никога до момента не сме хващали толкоз доста кокаин, “ споделя Мачке. Последните две години в Германия залавят по десетина тона кокаин, в интервала преди този момент по към 3-5 тона годишно. Наскоро екипът на Мачке направи най-големия си удар. Митничарите заловиха 16 000 кг кокаин в тенекиени кутии, които сякаш трябвало да съдържат маджун и хоросан. В момента Европа е най-атрактивният пазар, изяснява пред Дъждовни води Джереми Макдърмът, шеф на организацията InSight Crime. „ Просто цените в Европа са доста по-високи, а рисковете – доста по-малки, в сравнение с в Латинска или в Северна Америка, “ споделя Макдърмът, който дружно с екипа си, основан в колумбийския Меделин, следи проведената престъпност в Южна Америка.

Пазарът на кокаин ще пораства изключително в Източна Европа

Експертът напомня, че Съединени американски щати отделят милиарди годишно за битката против наркотрафика, в която взе участие същинска войска от служители на реда. Ето за какво бандите от ден на ден се ориентират към Европа. Макдърмът счита, че европейският пазар на кокаин занапред ще пораства, изключително в Източна Европа. Кокаинът се създава в страни като Колумбия, Боливия или Перу и стига до Европа по разнообразни пътища. „ Най-предпочитаният маршрут сега потегля от Колумбия и минава през бразилски пристанища, “ изяснява специалистът. Към този моментът кокаинът към този момент е минал през ръцете на петима разнообразни престъпни субекта. В бразилските пристанища работят идващите банди, които имат грижа за укриването му в съответни контейнери и превозването към Европа, споделя Макдърмът. „ За тази цел вероятно би трябвало да се подкупват митничари и пристанищен личен състав. “ Той изяснява, че в незаконния бизнес към този момент вземат участие хора от най-различни националности.

В Европа пратките се поемат от последваща тайфа и се укриват в междинни хранилища. Главните разпределителни пунктове са пристанища като Ротердам, Амстердам или Антверпен, а основните настоящи лица – нормално банди от Нидерландия. От тези хранилища дрогата към този момент поема към уличните доставчици и клиентите, един от които е берлинчанинът Александър. Близо 12 милиона европейци към този момент са опитвали кокаин, считат експертите от Европейската работа за наблюдаване на опиатите и наркозависимостите в Лисабон.

Лоран Ланиел, който работи в тази работа, също удостоверява, че от няколко години насам кокаинът победоносно шества в Европа. А това си има последици. „ Трябва да чакаме повече корупция и повече принуждение, “ споделя Ланиел. Като отчитаме количеството хванати опиати, несъмнено би трябвало да се досетим, че най-малко по летищата и пристанищата има и подкупени чиновници. „ Има от ден на ден индикации за корупция измежду проверяващите и в правораздаването. Разбира се, още не сме достигнали нивото на Латинска Америка, само че аз не изключвам вероятността в администрациите и в политиката в Европа към този момент да има хора, които печелят от търговията с кокаин, “ споделя специалистът.

Увеличават се насилието и престъпността

Той напомня, че паричните залози непрестанно се усилват, а с това се усилва и готовността на бандите да ползват принуждение. В нидерландско пристанище към този момент бяха открити контейнери за морски транспорт, превърнати в пространства за изтезания, а това демонстрира по какъв начин наркотрафикантите работят към този момент и в Европа. В Хамбург също има престрелки, свързани с наркотрафика, признава Рене Мачке. „ При обиски откриваме от ден на ден огнестрелно оръжие, “ споделя митническият чиновник и прибавя, че бандитите към този момент насочат и закани против митничари и служители на реда. Какво би трябвало да прави страната - да разгласи война на опиатите, както направиха в Съединени американски щати? Не, счита Джереми Макдърмът. „ Трябва сложен метод – репресиите, възбраните и арестите не са задоволителни, “ счита той. Необходимо е повече интернационално съдействие, в това число със Съединени американски щати и страните от Латинска Америка. „ Трябва да се укрепи гражданското общество, а на фермерите, които отглеждат кока, да се предложат допустими други възможности, “ споделя Макдърмът.

Берлинчанинът Александър добре знае, че е последната частица в дългата пътека на „ бялото “. Но счита, че даже да престане да използва, това няма да промени кой знае какво. „ То е като със закланата и разфасована свиня. Дори аз да не си купя пържоли, животното отново ще си е умряло “, споделя той. А какви са последствията за здравето от потреблението на кокаин? Редовната консумация на кокаин може да повреди кръвоносните съдове и вътрешните органи. Тя води до взаимозависимост и даже до душевен болести, предизвестяват лекарите. „ А пък нали го и разреждат, та неведнъж не знаеш въобще какво смъркаш, “ признава си Александър. И се кълне, че когато завърши локдаунът, ще понижи потреблението на кокаин.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР